Hafty i inne robótki
To czego nie zrobiłes będzie zawsze ważniejsze od tego co zrobiłes

Menu główne
 Home

Użytkownicy

LINKI

FORUM
 Regulamin Forum

Artykuły
Piątek, luty 06
·Przedstawiam Wam "Piatnicę" (2)
Piątek, styczeń 30
·Przeczytałam w "Piatnicy": Wywiad z Michaelem Powell'em (0)
środa, styczeń 28
·Zdanie projektanta na temat praw autorskich (0)
środa, styczeń 07
·Przeczytałam w "Piatnicy": Kwiaty Thei Gouverner (0)
Wtorek, styczeń 06
·O prawach autorskich (0)
Wtorek, listopad 25
·Linki czy schematy (6)
Sobota, październik 18
·Czy na chorobę chomikowania jest jakieś lekarstwo? (17)
Piątek, wrzesień 12
·Babski punkt widzenia czyli przemyśleń część druga. (4)
Niedziela, wrzesień 07
·Ścieg krzyżykowy i jego odmiany (1)
Czwartek, sierpień 28
·Haftowanie "wciąga"? (8)
 Starsze artykuły

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
gosiuniek
gaduła
gaduła

Post 3 Wysłany: 03 17, 2004 - 06:52 PM Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Prawie od poczatku mojej przygpdy z haftem krzyzykowym nachodzila mnie ochota robic to nie tylko dla siebie i rodziny, ale tez i dla innych. Dlatego tez przylaczylam sie do orgnizacji SOLAK, ktora haftuje kolderki dla osob cierpiacych na przewlekle choroby, a po jakims czasie do niemieckich Love Quilts, ktore robia kolderki dla chorych dzieci. Uwauam, ze to wspanialy pomysl, a dzieciaki bardzo sie ciesza na ten prezent i naprawde doceniaja prace wlozona w wykonanie prezentu. Ta kolderka czesto towarzyszy im w trudnych momentach w zyciu; w szpitalu, sanatorium , na terapii, czesto bolesnej i nieprzyjemnej.

Tak sobie pomyslalam, ze moze by tak rozpoczac taka akcje i w Polsce? Przeciez jest tak wiele hafciarek, tyle dziewczyn potrafi szyc, a chorych dzieci tez nie brakuje... Jestem pewna, ze i polskie dzieci potrafilyby docenic taka kolderke stworzona z mysla o konkretnym dziecku, ze stalaby sie ona pocieszycielem w trudnych momentach.

Bardzo chetnie sama zorganizowalabym to przedsiewziecie, ale niestety mieszkam w Niemczech i jest to po prostu niemozliwe. Zbyt duzo kosztowaloby przesylanie gotowych kwadratow i kolderek, zbyt dlugo by to trwalo. Ale byc moze jest ktos, komu tez chcialoby sie poswiecic troche czasu dla tego rodzaju pomyslu?? Ja ze swojej strony oferuje doswiadczenie w organizacji takiego projektu, zrobienie stronki internetowej, ew. moderowanie listy i zapisow na kwadraty, takze public relations w znajdowaniu chetnych do haftowania kwadratow, rozreklamowanie pomyslu na stronach dzieci sprawnych inaczej, a takze wklad materialny w powstawanie kolderek (wiadomo za material i ocieplacz trzeba zaplacic).

Kolderki takie zobaczyc mozna np. pod adresami:
http://www.familiebenninghoff.de/2004/lauraquilt.htm
http://www.familiebenninghoff.de/2003/luisquilt.htm
http://www.familiebenninghoff.de/2003/manuelquilt.htm

Jesli znajdzie sie ktos chetny, aby podyskutowac o tym, to napisze wiecej... I oczywiscie bede sie bardzo bardzo cieszyc. Naprawde to ogromna satysfakcja dowiedziec sie, ze kolderk spodobala sie dziecku, ze bylo zachwycone, przeczytac list od rodzicow. Takie fajne polaczenie ulubionego hobby z mila satysfakcja sprawienia przyjemnosci choremu dziecku.

Bardzo serdeczne pozdrowienia
Gosia
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
hafcik
gaduła
gaduła

Post   Wysłany: 03 17, 2004 - 07:25 PM Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Pomysł arcyciekawy.
Zastanawiam się, czy w Polsce nie trzeba mieć założonej działalności gospodarczej dla takich działań, gdy w rachubę wchodzą zapisy na kwadraty oraz wkład materialny w powstawanie kołderek? Napisz może coś więcej na jakich zasadach działa ta organizacja?
Jestem na emeryturze, czasu będę miała niedługo trochę więcej a i zobowiązania wobec chorych dzieci też kiedys składałam. Chociaż nie wiem jak to będzie u Nas wyglądało, gdyż trochę jestem zdegustowana ostatnią akcją prowadzona przez TP na święta Bożego Narodzenia.Podarowałam zestaw mulin, kanwę oraz zeszyty z gotowymi wzorami. Zaproponowałam pomoc w bezpłatnej nauce haftu dla dzieci z Domu Dziecka, podając nr telefonu. Do dzisiaj jest cicho. Nie skarżę się bynajmniej ,że nikt nie podziękował, bo nie taka była moja intencja Broń Boże. Myślałam jednak, że ktos z Domu Dziecka (do kogo dotarła ta paczka) będzie potrzebował pomocy. Widocznie nie- stąd moje wątpliwości. Ale nic nie stoi na przeszkodzie abyśmy o tym nie mogli porozmawiać. Może coś jednak z tego wyniknie Smile dobrego dla naszych milusińskich?

gaduła
gaduła

Post   Wysłany: 03 17, 2004 - 08:08 PM Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

bardzo ciekawa idea, przejrzalam www.stronke i b. wzruszyly mnie te dzieciaczki, jak uporam sie z nauka to sadze ze przylacze sie do tej akcji. W koncu cos madrego i potrzebnego, tak od serca nie tylko anonimowe pieniadze, ktore i tak laduja gdzies gdzie nie powinny.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
gosiuniek
gaduła
gaduła

Post   Wysłany: 03 17, 2004 - 09:19 PM Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Bardzo sie ciesze, ze moj post nie przeszedl bez echa!!! Mam nadzieje, ze uda nam sie razem cos stworzyc, a na razie mozey podyskutowac.

Najpierw moze pare slow o organizacji. Chronologicznie wyglada to tak, ze najpierw rodzice dziecka pisza krotki list, ile lat ma dziecko, jak ma na imie, na co choruje, co lubi najbardziej. Opisuja tez tematy kolderki i ew. ulubione kolory dziecka. Czasem dolaczane jest zdjecie dziecka.

Ten list laduje na stronie internetowej i od tego momentu hafciarki moga zglaszac, ze chca wyhaftowac jeden kwadrat kolderki (to sa wlasnie te zapisy). Oczywiscie zapisy te nie sa tak naprawde obowiazujace, bo wiadomo zawsze moze sie wydarzyc cos takiego, ze nie ma czasu na wyszywanie. Na wykonanie kwadratu przewidziany jest pewnien okres czasu (zazwyczaj ok. 2-3 miesiecy), do tej daty nalezy wyslac wyhaftowany kwadracik do organizatora projektu. Do listu w Niemczech dlaczamy 2 Euro na pokrycie kosztow materialu, mysle, ze w Polsce wystarczyloby 2-3 zl, bo kolderki nie sa zbyt duze. Oczywiscie, jesli ktos nie moze wyslac tych 2 zl (bo np. go nie stac, albo wysyla z zagranicy i nie ma polskich pieniedzy) to nie szkodzi, najwazniejszy jest haft.

Zebrane kwadraty (np. 12 sztuk) i zakupiony material wysylane sa do osoby, ktora szyje kolderke. Ta osoba wysyla kolderke bezposrednio do dziecka. Tak to w skrocie wyglada. Zadaniem organizatora jest przyjmowanie zgloszen hafciarek na kwadraty, przekazywanie na forum wiadomosci, ze list z kwadratem doszedl, przesylanie kwadratow i zakupionych materialow (albo pieniazkow na zakup) osobom, ktore szyja kolderke, no i oczywiscie kontakt z rodzicami dzieci.

Niemieckie Love Quilts nie sa zadna oficjalna instytucja i nie zbieraja pieniedzy na zewnatrz. Ograniczaja sie do tych pieniazkow wysylanych przez hafciarki, ewnetualnie prosza o przeslanie kawalkow materialu. Te kolderki nie sa bardzo duze, tak okolo 1m x 1,5 m, wiec i nie potrzeba bardzo duzo materialu. Czesto osoby, ktore szyja maja takie kawalki po ok 1m materialu, kupione kiedys gdzies i teraz niepotrzebne, albo moga kupic o metr wiecej niz im potrzeba i przekazac na kolderke. Czasem tez szyja ze swoich materialow. Takze nie wydaje mi sie, zeby konieczne bylo rejestrowanie dzialalnosci. Byloby to bardzo klopotliwe i polaczone z wypelnianiem papierkow, itp.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
gosiuniek
gaduła
gaduła

Post   Wysłany: 03 17, 2004 - 09:34 PM Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Hafciku, moge zrozumiec Twoje rozczarowanie ta akcja. Tak szczerze mowiac, to wedlug mnie wszelkie wielkie akcje sa troche podejrzane, bo nie wiadomo co, kto, gdzie kiedy i dlaczego. Tzn. te akcje maja wielka wartosc, bo uczulaja na pewne sprawy, ale pomagac to ja wole na mala skale, tak jak Dani napisala, keidy wiadomo na co ida pieniadze, albo rzeczy.

Wydaje mi sie, ze zaleta tego projektu jest to, ze to rodzice sami decyduja, ze chca taka kolderke dla dziecka. Nikt im tegi nie narzuca, nie daje o co nie prosili. Piszac list o swoim dziecku, opisujac jego upodobania przyczyniaja sie do powstania upominku i sama kolderka jest tez wyjatkowa, bo stworzona z mysla o konkretnym dziecku, czesto zawiera np. imie dziecka. Tam gdzie dzialaja juz Love Quilts okazaly sie bardzo cenione, wlasnie przez te wyjatkowosc kolderek i ich osobisty charakter. Mysle, ze w Polsce byloby dokladnie tak samo.

A jesli chodzi o Domy Dziecka, to wiadomo sa rozne. Tam pracuja rozni ludzie i nie wiadomo na kogo sie trafi. Jakis czas temu robilysmy z mama sweterki na drutach dla dzieci z domu dziecka i za kazdym razem jak zanioslysmy paczke jakas pani do nas oddzwaniala i dziekowala za nie i mowila nam jakie nastepne rozmiary i kolory sa potrzebne. Takze roznie to bywa, niestety. Mam jednak nadzieje, ze cie zniechecilo Cie to do konca, bo szkoda by bylo. Mnie sie kiedys cos takiego tez przytrafilo tutaj w Niemczech. Wyslalam wyhaftowane 6 kart Bozonarodzeniowych, ktore mialy bys sprzedane na kiermaszu a dochod przeznaczony na cele charytatywne. Niestety pani sie nigdy nie odezwala, czy dostala te kartki, czy sie sprzedaly... Szkoda, ale trudno sie mowi i dzierga sie dalej Very Happy Jedna czarna owca nie zepsuje mi przyjemnosci obdarowywania innych.
goska
Site Admin

Post   Wysłany: 03 17, 2004 - 09:47 PM Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Pomysł jest ciekawy.
Chętnie wykonuję różne prace dla dzieci, nie tylko swoich, a i materiałów mam sporo (chociaż krawcowa ze mnie żadna).
Myślę, że ten dział nie jest odpowiednim miejscem na tę rozmowę, przenoszę go do działu O WSZYSTKIM tam może nie zginie w nawale postów jakie ostatnio są na kaan.
Pozdrawiam Gośka

gaduła
gaduła

Post 1 Wysłany: 03 18, 2004 - 03:07 PM Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Mam dwie lewe ręce do szycia Sad ale haft jest od lat moja pasją i uwielbiam robić cos dla innych uwazam że to fajny pomysł i chetnie sie do niego podłącze.Już dawno słyszałam że są takie organizacje i robią kołderki ale nigdy nie wiedzialam o co właściwie chodzi.W Polsce tez mamy Centrum Zdrowia Dziecka i różne szpitale więc będzie to pożyteczne.Mój syn jest wcześniakiem i sama wiem najlepiej jak takie drobiazgi sa ważne-12 lat temu sama szukałam śrubek do najnowocześniejszego inkubatora na oddziale sprowadzonego z zagranicy w niekompletnym składzie
pozdrawiam Bogusia
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger
karol
Site Admin

Post   Wysłany: 03 18, 2004 - 03:22 PM Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Chyle czoło przed pomysłodawczynią.Zycze determinacji i samozaparcia w organizowaniu takiej akcji.Może się uda.
Tak jak w przypadku pomysłu wyhaftowania mapy Polski (który niestety upadł,moim zdaniem z powodu Waszego identycznie wielkiego gadulstwa jak i nieróbstwa;czyli dużo mówicie -mało robicie)niezbędne jest poparcie innych(dużych) mediów typu onet,radio,tv.I nie stanowi to żadnego problemu.Ale żeby ktoś docenił Wasze starania,inicjatywe i prace musi być coś namacalnego.Nie tylko słowne deklaracje kilku osób.Jest Was tutaj bardzo dużo,macie czas aby tu "siedzieć" itd.Stanowicie rzadko spotykaną grupe ludzi połączonych jedną pasją i mogącą(co ważne)komunikować sie ze sobą bez większych problemów.Dlaczego w Niemczech można,w Holandii mozna,w Chinach można a u nas nie można sie zorganizować i zrobić coś dla innych a co zawsze po Was pozostanie w pamięci.Po mnie może chociaż pozostanie ten serwis.A przypominam że powstał on m.in dla Was i korzystacie z niego.Więc chociażby w ramach rewanzu za tę strone www zróbcie coś dla innych.Myślę że potraficie.
Pozdrawiam
karol
Dani
gaduła
gaduła

Post   Wysłany: 03 18, 2004 - 07:48 PM Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

http://www.familiebenninghoff.de/2004/kinder.htm
spojzcie na rozesmiane buziaki tych dzieciakow, jaka radosc mozna im sprawic tak malym kosztem. Mysle ze w Polsce moznaby cos takiego zrobic, z propaganda nie powinno byc problemu-mamy kaan ,a tu zagladaja tlumy. Tylko, no wlasnie Karol ma racje.........ale moze udowodnic cos innego. Ja podejmuje sie wyzwania tu na miejscu, w koncu wszystkie dzieci sa nasze niezaleznie gdzie zyja.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
MałgorzataP
gaduła
gaduła

Post   Wysłany: 03 19, 2004 - 11:12 AM Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Karolu, chciałam Ci powiedzieć (w nawiązaniu do Twojej wypowiedzi dwa piętra wyżej), że choć temat mapy Polski przestał pojawiać się na Forum, a ankieta, którą proponowała jedna z Pań (nie chciałam "utrącać" jej pomysłu, aby nie wydawać się apodyktyczną, choć nie wydała mi się potrzebna) nie doszła do skutku, to wcale nie znaczy, że przestałam się tym tematem zajmować. Ten pomysł wyszedł ode mnie i dalej sobie nad nim pracuję, tylko że już sama. Przekonałam się, że nie warto prosić o pomoc w tej sprawie, ponieważ liczyć można tylko na siebie i swoje siły. Otrzymałam cenną pomoc w postaci propozycji obiektów do tej mapy, teraz staram się zgromadzić je wszystkie, w różnych wariantach. Powoli mi idzie, niektóre są trudne do odszukania. Niestety moje "zdolności plastyczne" są zbyt małe, abym umiała ładnie i sensownie rozmieścić obiekty na przyszłej mapie (próbowałam na przykładzie dwóchj regionów i nie było to ładne), dobrać proporcje i zdecydować, czy dodać drzewa i kwiaty, ile i gdzie. Myślę nawet o tym, aby poprosić o pomoc zawodowego plastyka i zapłacić mu oczywiście, bo nie mam nikogo znajomego, kto mógłby mi bezinteresownie pomóc. Przepraszam, że wpisuję się w temat Kołderki, ale chyba nie warto otwierać nowego tematu tylko po to, aby zakomunikować Ci to, co powyżej.
Małgosia
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gosiuniek
gaduła
gaduła

Post   Wysłany: 03 19, 2004 - 12:56 PM Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Moja dzidzia byla dzisiaj cale przedpoludnie bardzo grzeczna i ppzwolila mamusi zajac sie czym innym. W wyniku tego powstala juz nasza pierwsza stronka w Internecie!!!!! Jest jeszcze dosc niedoskonala, ale jest to juz jakis poczatek. Oczywiscie bardzo chetnie przyjme wszelkie komentarze, zastrzezenia i uwagi.

Jednoczesnie nadalam naszemu projektowi robocza nazwe - "Za jeden usmiech". Bo wlasnie za tyle bedziemy przekazywac kolderki dzieciom.

Chociaz ciagle jeszcze trwaja poszukiwania dobrej duszyczki, ktora mialaby ochote pomoc mi w organizowaniu projektu po polskiej stronie to mam juz wyjscie awaryjne, jesli naprawde nie znajdzie sie nikt, kto zgodzi sie aby do niego przesylane byly kwadraty i kto przesle je dalej do szycia. Ciagle jeszcze jednak mam nadzieje, ze znajdzie sie taka mila osoba, to naprawde nie jest duzo pracy, a jaka przyjemnosc z otwierania listow z przepieknymi kwadratami!!!

Poniewaz jednak mam juz to wyjscie awaryjne i w ankiecie zglosilo sie juz pare osob chetnych do wyhaftowania kwadratu postanowilam kuc zelazo poki gorace i niniejszym

OGLASZAM NASZ PROJEKT ZA ROZPOCZETY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tematem naszej pierszej kolderki sa zwierzatka i misie. Na razie nie chce dedykowac jej zadnemu konkretnemu dziecku, ale z cala pewnoscia gdy bedzie gotowa znajdziemy dla niej cudownego nowego wlasciciela, ktory ja pokocha i dla ktorego bedzie towarzyszem w tych dobrych i tych zlych chwilach. Gdy kolderka ta bedzie gotowa posluzymy sie jej zdjeciem dla reklamy projektu wsrod dzieci i na innych forach.

Bardzo wiec prosze o maila lub wiadomosc prywatna osob, ktore chcialyby wyhaftowac kwadracik dla naszej kolderki. Potrzebujemy 12 chetnych osob, chetnie tez z zagranicy. Zasady wyboru materialu, wzorow, itp. znajdziecie na naszej stronie internetowej, tam tez jest moj adres E-mail, znalezc go mozna takze pod moimi postami. Jako termin nadsylania kwadratow myslalam o 15 maja 2004, czyli mamy prawie 2 miesiace na wyczarowanie przecudnych kwadracikow. Mysle, ze jest to dostatecznie dlugo, bo mnie zajmuje wyszycie jednego kwadratu od 3 dni do tygodnia, a ja naprawde bardzo powoli haftuje.

Nasza strona internetowa dostepna jest pod ponizszym adresem:
http://www.za-jeden-usmiech.prv.pl/

Zapraszam do poogladania, wpisania sie w ksiege gosci, no i oczywiscie przede wszystkim z utesknieniem czekam na osoby chetne do wyhaftowania kwadraciku!!!!

Bardzo serdecznie pozdrawiam
Gosia
gosiuniek
gaduła
gaduła

Post   Wysłany: 03 19, 2004 - 12:59 PM Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

I jeszcze male post scriptum:

W pierwszej ankiecie, ktora byla umieszczona na forum zglosila sie osoba chetna do uszycia kolderki (jest to naprawde proste, zszywac trzeba same kwadraty a i pikowanie tez nie jest trudne, wystarczy po szwach). Czy moglabym prosic te osobe o wiadomosc prywatna lub maila? Oczywiscie jesli jeszcze ktos jest chetny do szycia to bardzo sie uciesze, tak samo jak z informacji, ze ktos chetnie podarowalby nam kawalek materialu (bawelniana poscielowka - taka jak do szycia patchworkow).

Jeszcze raz pozdrawiam
Gosia
karol
Site Admin

Post   Wysłany: 03 19, 2004 - 02:52 PM Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Witaj Małgorzato!
Niestety wcale mnie nie cieszy to że sama zajmujesz się dalszym ciagiem swego pomysłu.Co nie znaczy że tego nie doceniam.
Cytat:
Przekonałam się, że nie warto prosić o pomoc w tej sprawie, ponieważ liczyć można tylko na siebie i swoje siły

To potwierdza sceptycyzm i ton mojej wypowiedzi.Obawiam sie że Gosiuniek też sama zostanie ze swoim pomysłem(obym sie mylił).
Pozdrawiam Serdecznie
delfinka
gaduła
gaduła

Post   Wysłany: 03 19, 2004 - 04:48 PM Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

A jednak nie zostanie Smile już do niej napisałam-polknełam bakcyla i jestem całym sercem za tym pomysłem.Jeszcze dzisiaj zaczynam wybierac wzorki na kwadraty
pozdrowionka dla wszystkich mniej lub bardziej optymistycznie nastawionych
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger
karol
Site Admin

Post   Wysłany: 03 19, 2004 - 05:07 PM Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Bardzo się cieszę.
Pozdrawiam
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat