Ostatnia Wiadomość - nie widoczny
Nie masz dostępu do oglądania Hyde Parku.

(4) [1] 2 3 ... Ostatnia » ( Idź do pierwszego nieczytanego posta ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> kołderka zapasowa, falstart
dorota62mt
Quote Post

Unregistered

POMOCY!!! Jeszcze nie zaczęłam szyć a już mam problem. Przeprałam kwadraciki: jeden był lekko brudny, drugi wydawał się nieprany- przeprałam więc wszystkie. Wyszywałam kiedyś sporo i wiem jak to się robi. Niestety, z dwóch haftów wychodzą nitki: przy rozpoczynaniu zostawiono zbyt mały kawałek nitki i nie wszyto go pod spód. "Ogonek" jest tak krótki, że niema możliwości naprawy - wygląda, że wylezie każdy początek nitki. Co mam robić? Chyba jednak lepiej, że wyszło to teraz.
Reszta jest o'key. A to foto (mokrych) felerów.

Załączony obrazek ( Kliknij miniaturę aby powiększyć )
Załączony obrazek
Dani
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Użytkownik

a nie dasz rady od tyly zalapac te wychodzace nici inna nitka i podszyc na okretke?
PMEmail Poster
Jolcia
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Admin

Dorota em87.gif spoko... abbra.gif Mówsz, że
Wyszywałam kiedyś sporo i wiem jak to się robi.
to znajdziesz sposób na takie wióry

Dasz radę brawa1.gif
PMEmail PosterICQ
dorota62mt
Quote Post

Unregistered

Nie wiem czy dam radę. Od spodu jest straszliwa plątanina i to dość luźna. Łatwiej chyba by było wyszyć to od nowa. Prawdopodobnie nie wyśledzę wszystkich końcówek i potem dalej będą wyłazić niedobitki.
Renulek
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Aktywista

oj chyba Dorotko jesteś większą perfekcjonistką niż Jolcia lezeikwicze.gif lezeikwicze.gif

chociaż wydaje mi się to niemożliwe lezeikwicze.gif

jestem przekonana, że dasz radę abbra.gif w końcu to nie forum dla mięczaków icon_mrgreen.gif

też ratowałam taki jeden kwadracik wub.gif jeśli była za krótka, żeby ją wsunąć pod inne to dowiązywałam inną niteczke i wtedy chowałam. Wszystko jest do zrobienia wub.gif
PMEmail Poster
dorota62mt
Quote Post

Unregistered

Chyba zabiorę się za wyszywanie, będzie szybciej... Można złapać 3-4 nitki, ale jak po pierwszym praniu (bardzo delikatnym) wyszło ich 10 ? Czarno to widzę...
dorota62mt
Quote Post

Unregistered

Tej nitki jest tam 3-4 mm i wyłazi pieronem, bo na grubszej kanwie jest wyszyty połową muliny. Wszystko jest bardzo luźne. Wiem, wygląda że mi się nie chce...
dorota62mt
Quote Post

Unregistered

Jestem po prostu realistką. Oczywiście doceniam czyjąś pracę i dobre chęci ale rekonstrukcja (a nie drobna naprawa) w tym wypadku mija się z celem. Szkoda, ktoś się napracował ale niech i moja praca nie pójdzie na marne. Chyba zdobyłam już tytuł Jędzy Roku na tym forum...
Lenka
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Użytkownik

Matkoboska co za forum sie porobilo - Baby Jagi, Jedze Roku, Ciotki Perfekcje hands81.gif Dorota spokojnie wszystko da sie naprawic. Powoli.
Kiedys jedna z dziewczyn musiala popruc cala kolderke bo spod farbowal.
PMEmail Poster
eva
Quote Post

nie do opanowania

dorota - to sa Twoje pierwsze doswiadczenia - dziewczyny szyjace kolderki moga opowiesci napisac o tym jakie kwadraciki mialy w reku. Byloby fajnie gdyby wszystkie kwadraciki byly regulaminowe - wielkosc, rodzaj kanwy, zakanczanie nitek itd. ALE NIGDY TAK NIE JEST - trzeba sobie radzic z tym co sie dostaje - na tym polega cala sztuka.

Sprobuj moze naprasowac sam wzorek na cieniutka flizeline. Nitki sie do niej przykleja. Polecam po zrobieniu kanapki przepikowanie wokol krawedzi wzoru. Ja czasami pikuje nawet wewnatrz wzoru - po pierwsze, zeby cos uwypuklic, zeby fajnie wygladala, po drugie przy "niepewnych" kwadracikach pozwala to na lepsze "zespolenie" kwadracika z kolderka i ogranicza niebezpieczenstwo wypruwania sie wzoru

I jeszcze jedna uwaga, bo przeczytala, ze wkladasz 2x100 ocieplacza w pachworki. Zawsze trzeba pamietac, ze koldeki sa dla chorych dzieci, czesto majacych ogromne problemy z poruszniem sie, uniesienim doni, przemieszczaniem sie - kolderka musiu byc leciutka, delikatna - to nie jest koldra/pierzynka zastepujaca normalna koldre. Czesto dzieci zabieraja je ze soba w podroz - to nie moze byc duze i ciezkie,

Trzeba sie troche przestawic w mysleniu. Trzeba pamietac, ze dzieciaki maja wiele dysfunkcji i czesto najprostrze czynnosci sprawiaja im problem rolleyes.gif
PMEmail Poster
MKatarynka
Quote Post

Unregistered

Dorota przed zgłoszeniem do szycia pytała mnie czy może być ocieplina 100-tka. I odpisałam, że może bo sama takiej uzywałam czasami (jak miałam smile.gif )
Ale oczywiście miałam na myśli pojedynczą warstwę ociepliny smile.gif

Co do pikowania kwadratów - ja zawsze pikuje hafty naokoło (ale nie jak echo tylko po samym brzegu haftu - nylonową przezroczysta nicią) i wewnątrz bo naprawde fajnie wtedy wyglądają. Co do pozostałych pikowań to najcześciej organiczam się do pikowania po szwach. Ale te hafciki zawsze uwypuklam bo mi sie takie zdecydowanie bardziej podobają a poza tym wzmacniają haft, o czy pisała Eva powyżej. smile.gif

dorota62mt
Quote Post

Unregistered

Główny problem z tymi kwadratami polega na tym, że jest gruba i luźna kanwa a cienka nitka. To normalnie się samo rozłazi. Jeden z tych obrazków to rybka, naokoło bąbelki; z tych mniejszych nici wylazły prawie całkiem. Jak nici są dopasowane do kanwy, to faktycznie "samo trzyma się kupy". A to zachowuje się jak luźna fastryga. Obawiam się, że moje kombinacje załatwiłyby sprawę chwilowo tzn. do pierwszego prania. A co potem? Co do watoliny: pisałam to o moich patchworkach , które szyłam grube bo miały być kołdrami. Wiem, że te dla dzieci mają być leciutkie. A z kwadratami muszę się "przespać".Może coś wymyślę a jak nie , to mam duuużooo wzorów.
eva
Quote Post

nie do opanowania

dorota - obawiam sie, ze nie dasz rady ponownie wyhaftowywac kwadracikow, ktore do Ciebie trafiaja i sa kiepskie, szybko wymiekniesz abbra.gif

Podklej ten kwadracik cienka flizelina i dobrze go wpikuj w kolderke - to moja rada, ja bym tak zrobila. Na pewno z takiego kwadracika nitki sie nie wypruja.

powodzenia i spokoju życze abbra.gif
PMEmail Poster
MKatarynka
Quote Post

Unregistered

Dorotko, przyjrzałam sie dokładnie tym kwadratom. Ja też kiedyś miałam do kołderki przysłane kwadraty na takiej kanwie- cieniutka jak gaza, z dużymi dziurkami i bardzo miękka. Też na początku miałam wątpliwości czy się to nie rozleci ale po uszyciu kołderki stwierdziłam, że to właśnie te kwadraty sa najfajniejsze, bo kanwa mięciutka. Podłożone białą pianką (nie podklejałam ich flizeliną) i przepikowane wyglądały bardzo ładnie.
Jolcia
Quote Post

nie do opanowania

Dorota... zrób jak radzi Eva dygacz.gif
Podklej ten kwadracik cienka flizelina i dobrze go wpikuj w kolderke

Podklejałam kwadraciki flizeliną w kilku przypadkach (flizelina najcieńsza jaka może być (!) zupełnie jej się nie wyczuwa, a po wypikowaniu kwadracika przy haciku lub po linii haftu jak Kasia pisze, jest całkiem dobrze)... Bywały też podobne problemy jak widzisz. Fajnie, że chcesz przedyskutować... bo dzięki temu dużo się uczymy nawzajem, zbieramy doświadczenia upssss.gif

...ale na litość boską
z kwadratami muszę się "przespać".
Ty nie śpij wsciekly.gif tylko... szyj rolleyes.gif

post-7-1087307038.gif
PMEmail PosterICQ
1 użytkownik(ów) czyta ten temat (1 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:

Topic Options (4) [1] 2 3 ... Ostatnia » Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0537 ]   [ 11 queries used ]   [ GZIP Włączone ]

Kołderki istnieją od 16 marca 2004 roku, a w tym miejscu jesteśmy od sierpnia 2005 roku

copyright by Edek z Krainy Kredek

MKPortal M1.0 Š2003-2005 - All Rights Reserved