Ostatnia Wiadomość - nie widoczny
Nie masz dostępu do oglądania Hyde Parku.

(2) [1] 2  ( Idź do pierwszego nieczytanego posta ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> kołderka dla Filipa, nr 608, zapisy na kwadraty
monia123
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: GEDOM

Filip ma 8 lat, choruje na autyzm i epilepsję. Interesuje się postaciami z bajek: Bob Budowniczy, Toy Story, Muminki, Bolek i Lolek, Reksio, Strażak Sam, Smok Wawelski, Koziołek Matołek. Ponieważ, ze względu na chorobę, widok znajomych i lubianych motywów jest dla chłopca szczególnie ważny, ci właśnie bohaterowie powędrują do Filipa na przygotowanej specjalnie dla niego kołderce przytulance.
Starszy brat Filipa, Michał, zostanie obdarowany przez kołderkowe ciocie poduchą przytulanką. Do tej kołderki nie mamy żadnych zapasików, potrzeba 12 kwadratów i coś ekstra dla brata.
Temat: bohaterowie bajek - Bob Budowniczy, Toy Story, Muminki, Bolek i Lolek, Reksio, Strażak Sam, Smok Wawelski, Koziołek Matołek, Teletubisie, Noody
1. Bob kopie łopatą - anqu (Anqu B-stok)
2. Cztery Teletubisie - anqu (Anqu B-stok)
3. Bob muruje - anqu (Anqu B-stok)
4. Noody macha ręką - Nusia (Nusia Śrem)
5. Muminek trzyma ogonek - Adrianna (Adrianna Prabuty)
6. Bolek i Lolek - Dani (Dani Niemcy)
7. Smok i kucharz - doma262 (JJM Kraków)
8. Strażak Sam - doma262 (JJM Kraków)
9. Toy story - kk_karol (Karolina Konstancin)
10. Koziołek Matołek - Polgara (AniaZosia Gliwice)
11. Reksio z miską - elora (Kaśka Wrocław)
12. imię "Filiputek" -wanilia37 (kinga)

Kwadrat na poduszkę
1.tir z wzorków mai36 + imię Michał - Nusia (Nusia Śrem)

Zapisy kierujemy na adres zapisy@list.pl podając login z forum, sposób podpisania na kwadracie i dokładny opis motywu, jaki zamierzamy wykonać (można załączyć zdjęcie lub link do zdjęcia).
Kwadraty standardowo nie mniejsze niż 25cm, wzór 10-20cm na środku kwadratu.
Termin, do którego kwadraty maja być w rękach Eny - 12 września 2008r.
PM
monia123
Quote Post

nie do opanowania

Ze względu na chorobę chłopca, proszę wybierać wzory wyraźne i zbliżone do oryginałów z bajki (bez przekłamanych kolorów, niedokładnych rysów itp.). Mieliśmy już dzieci z autyzmem, więc zapewne wiecie o co chodzi abbra.gif
PM
Dani
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Użytkownik

to ja wyszywam Borka i Rorka-jak mawial moj syn onegdaj-z wzoru przerobionego przezemnie by.gif , mail poleci pozniej bo jestem na obcym kompie wub.gif
PMEmail Poster
anqu
Quote Post

Unregistered

Moniu mam już dwa wyszyte kwadraciki z myslą o Filipku, jest to synek mojej koleżanki. Mam pytanko czy oprócz tych kwadracików mogłabym dziubnąc coś jeszcze. Zaraz wyślę złoszenie.
nusia
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Aktywista

QUOTE (anqu @ Aug 8 2008, 10:10)
Moniu mam już dwa wyszyte kwadraciki z myslą o Filipku, jest to synek mojej koleżanki. Mam pytanko czy oprócz tych kwadracików mogłabym dziubnąc coś jeszcze. Zaraz wyślę złoszenie.

wyslalam zgloszenie tez chce cos wychaftowac papa.gif
PMEmail Poster
anqu
Quote Post

Unregistered

Moniu jak nie ma szans na te kwadraciki o których ci pisałam to znalazłam wzór dla brata Filipa, w sam raz dla 15-latka.
http://haftypolskie.com.pl/index.php?p=pok...91646&grupa=104
Adrianna
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Użytkownik

Chętnie wyszyję muminka:) i zrobie kartkę z Muminkiem:)
zgloszenie poszło:)

Załączony obrazek ( Kliknij miniaturę aby powiększyć )
Załączony obrazek
PMEmail PosterUsers WebsiteAOL
monia123
Quote Post

nie do opanowania

Dziewczyny, przypominam:

Kwadraty na kołderki powinny mieć wymiary nie mniejsze niż 25cm. Wzór powinien mieć wymiary 10-20cm, w tym podpis, i mieścić się na środku kwadratu.

Jest to bardzo ważne, bo szyjąca otrzymuje 12 kwadratów, z których próbuje uszyć ładną całość. Jeśli kwadraty maja różny rozmiar, trzeba je dociąć na wspólną długość boku. Jest to bardzo utrudnione, gdy jedne hafty są małe a inne mają 20cm. Z tego jeszcze trzeba skombinować ładny patchwork, gdzie elementy do siebie pasuję. Taki niewymiarowy kwadracik utrudnia projektowanie i szycie, a tym samym wydłuża czas powstawania kołderki.
Bardzo prosimy pilnować rozmiaru kwadratów!
kwiatek.gif
PM
anqu
Quote Post

Unregistered

Moniu ja wiem o tych wyamiarach i dlatego ci o tych bolkach napisałam że jest problem z wymiarami. Zaraz napiszę do Eny.
AniaB.
Quote Post

Unregistered

anqu, w ostatniej szytej przeze mnie kołderce (w poprzednich zresztą było podobnie) miałam kilka kwadratów o wymiarach prawie 30x30 cm. Dwa miały ledwo 23x23 plus, a raczej minus postrzępione brzegi. Musiałam wszystkie kwadraty przyciąć do 22x22 cm. Aż miałam ochotę pokazać na forum, ile przez to kanwy poszło do śmieci. W jednej z wcześniejszych kołderek problem był jeszcze większy, bo hafty na dużych kwadratach były większe, niż się dało przyciąć te najmniejsze. Wcale nie fajnie szyje się z niewymiarowych kwadratow. Summa summarum mam mocne postanowienie, że jeśli do następnej kołderki dostanę choć jeden niewymiarowy kwadrat, odeślę go do eny i poproszę o wymiarowy.

Przy okazji - wielkie kwiaciory dla cioć hafciarek, które nie żałują kanwy i dobrze zabezpieczają brzegi przed praniem a tym samym przed strzępieniem.
cmokacz.gif cmokacz.gif cmokacz.gif
anqu
Quote Post

Unregistered

Aniu wiem że kwadraty kołderkowe mają być wymiarowe, dlatego zawsze kupuje 30 cm kanwy jak na kwadraty a 80 podzielić na trzy to zawsze wyhodzi około 27 cm więc wiem że jest zapas a osoba któa akurat wyszywała ten kwadrat może nie zmierzyła go i stąd wynikł ten problem.
anqu
Quote Post

Unregistered

Aniu to kwiaty nie dla mnie bo ja nie mam w zwyczaju zabezpieczać brzegów kanwy bo zawsze wieksze biore kawałki kanwy i nawet jak się postrzępi jest około 26 cm na kazdym boku czystej kanwy smile.gif
AniaB.
Quote Post

Unregistered

Jak po przycięciu strzępków zostaje 25x25 cm to też się kwiaciory należą. cmokacz.gif
ena
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Admin

QUOTE (AniaB. @ Aug 8 2008, 11:21)
Jak po przycięciu strzępków zostaje 25x25 cm to też się kwiaciory należą. cmokacz.gif

dodam -i po wypraniu sonic.gif
PMEmail PosterAOL
wanilia37
Quote Post

Unregistered

zgłosiłam się na IMI - znam dzieje Filipka i chciałąbym, aby mój kwadracik znalazł się na kołderce - jeśli to mozliwe:) wub.gif
0 użytkownik(ów) czyta ten temat (0 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:

Topic Options (2) [1] 2  Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0925 ]   [ 11 queries used ]   [ GZIP Włączone ]

Kołderki istnieją od 16 marca 2004 roku, a w tym miejscu jesteśmy od sierpnia 2005 roku

copyright by Edek z Krainy Kredek

MKPortal M1.0 Š2003-2005 - All Rights Reserved