Ostatnia Wiadomość - nie widoczny
Nie masz dostępu do oglądania Hyde Parku.

(5) « Pierwsza ... 3 4 [5]  ( Idź do pierwszego nieczytanego posta ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Kołderka dla Zenusia, nr 635, Teletubisie, Makowa Panienka
monia123
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: GEDOM

no to fajno że się udało dograć. Pamiętam mój pierwszy haft dla kołderek, Alicję w Krainie Czarów. Zmniejszyłam jej sukienkę i nóżki o 10 krzyżyków i nadal była symetryczna- magia bajek wub.gif Ale to było dawno, swoją drogą... ze 3 lata rencia.gif
PM
Carol270
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Aktywista

Melduję, ze Makowa Panienka jest w trakcie wyszywania, ale mam apel do wszystkich bardzo dzielnych i zdolnych cioć tworzących wzorki: nie ustawiajcie w programach maksymalnych rozmiarów obrazka, myślę, ze takie ustawienie 80x80 krzyżyków byłoby optymalne. Z reguły te obrazki sa bardzo "pełne" (rozumiecie o co chodzi prawda? nie tak, jak np. w Tygrysku puchatkowym, gdzie jest np. dużo przestrzeni miedzy tułowiem a ogonem). Efekt jest taki, ze ta przestrzeń obrazka jest prawie w całości wypełniona krzyżykami i naprawde można mieć dosyć po tygodniu haftowania liscia;-)

Co prawda o gustach się nie dyskutuje, ale w moim odczuciu też na kołderce wyglądają takie obrazki "subtelniejsze" jeśli chodzi o rozmiary.

Oczywiście to nie jest żaden zarzut, jestem dzielna i liść już wyhaftowałam, jestem w trakcie skrzydeł, ale tak mi po prostu przyszło do głowy i chciałam sie podzielić swoimi przemyśleniami, które dotyczą też innych przerabianych przez ciotki obrazków, które wyszywałam kiedyś wcześniej...

0029.gif wub.gif
PMEmail PosterAOL
Polgara
Quote Post

nie do opanowania

Carol - przyjmuję zarzuty na klatę smile.gif
Problem był tylko taki, że celowałam bardziej w jakość twarzy niż liścia, a ponieważ liść jest większy...
obiecuję że pomyślę jak pogodzić jakość ważnych detali z liczbą krzyżyków melduj.gif
PMEmail Poster
Dani
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Użytkownik

a ja uwazam , ze we wzorach takich jak ta panienka im wiecej krzyzykow tym lepiej-siedze nad panienka o wymiarze 80x70 xxx i nie moge wylezc z polkrzyzykow , ktore nachodza na inne polkrzyzyki. Jakby bylo po 20 wiecej z kazdej strony to miedzy polkrzyzykami mialabym cale krzyzyki-a tak wierzcie mi wyglada to w niektorych miejscach jakby bylo wyszyte pijanymi krzyzykami rencia.gif . Zamiast tak xxx wyglada to tak/\ albo //-ale inaczej nie bylo by ladnie senzasperanza.gif . Wiem ze powierzchnie sa duze, ale ja je pokonuje zmieniajac kolory i wyszywajac inna czesc -mniejsza, aby zmienic kolor w oczach.

Tak, ze wniosek jest jeden-obojetnie jakby nie bylo , nie dogodzi wszystkim. Makowa Panienka i Emanuel nie sa dla poczatkujacych nie_powiem.gif i kochana Carol musimy to wziac my stare wyjadaczki na klate lezeikwicze.gif lezeikwicze.gif senzasperanza.gif
PMEmail Poster
Carol270
Quote Post

nie do opanowania

No toż wzięłam na tę klatę;-) I też sobie pomagam haftując raz po trochu liść, po trochu spódniczkę... Przeżyłam chwilę grozy, że zabraknie mi zielonej nitki na liść, bo wzięłam jakąś taką niewiadomego pochodzenia, którą chciałam wykończyć, ale odetchnęłam, bo wystarczyło;-) Jak przeżyję skrzydła, to już będzie z górki;-)
PMEmail PosterAOL
Polgara
Quote Post

nie do opanowania

To może na przyszłe wyszywanie przygotuję wzór bez liścia? smile.gif
PMEmail Poster
Carol270
Quote Post

nie do opanowania

Jest to jakiś pomysł, zawsze wzorek bedzie nieco "lżejszy". No i rozwiąże sie problem szerokości, bo to głownie wystający liść przeszkadzał. Ja jeszcze ciut spłaszczyłam górne skrzydło po zewnętrznym brzegu. Ale to moze jak wyhaftuję to jeszcze przed praniem zrobię dokładne zdjątko - będzie wtedy widać gdzie i co ścięłam, bo zostaną linie pierwotnego wzoru.
PMEmail PosterAOL
Polgara
Quote Post

nie do opanowania

melduj.gif
to czekam na zdjęcie, a już idę wyrywać liść icon_mrgreen.gif
PMEmail Poster
Dani
Quote Post

nie do opanowania

Carol-liscia jako dodatek mozna wyszyc na latwizna czyli sciegiem gobelinowym nie_powiem.gif , ja tak robie czesto z tlem, trawa , cieniami nie_powiem.gif -ot tak troche sciemniam , a i tak jest ladnie by.gif

po chwili

acha -zostalo mi kawalek skrzydla i przerywniki typu rece , twarz i wlosy lezeikwicze.gif -najbardzij zmeczyla mnie kiecka senzasperanza.gif
PMEmail Poster
uminka
Quote Post

nie do opanowania

QUOTE (Dani @ Oct 1 2008, 8:22)
xxx i nie moge wylezc z polkrzyzykow , ktore nachodza na inne polkrzyzyki. Jakby bylo po 20 wiecej z kazdej strony to miedzy polkrzyzykami mialabym cale krzyzyki-a tak wierzcie mi wyglada to w niektorych miejscach jakby bylo wyszyte pijanymi krzyzykami rencia.gif . Zamiast tak xxx wyglada to tak/\ albo //-ale inaczej nie bylo by ladnie senzasperanza.gif . Wiem ze powierzchnie sa duze, ale ja je pokonuje zmieniajac kolory i wyszywajac inna czesc -mniejsza, aby zmienic kolor w oczach.

Tak, ze wniosek jest jeden-obojetnie jakby nie bylo , nie dogodzi wszystkim. Makowa Panienka i Emanuel nie sa dla poczatkujacych nie_powiem.gif i kochana Carol musimy to wziac my stare wyjadaczki na klate lezeikwicze.gif lezeikwicze.gif senzasperanza.gif

co ja mam zrobić? Niestety jestem ciągle początkująca jeśli chodzi o detale... wydawało mi się, że poradzę sobie z Makową Panienką a gdy przeczytałam post dostrzegłam takie "poszarpane" rękawki. Robię już włosy i trochę jestem załamana, że może trzeba próć całą sukienkę rencia.gif a może też te rękawki. Proszę o podpowiedź sad.gif
PMEmail Poster
Dani
Quote Post

nie do opanowania

uminka-nie pekaj, backtich wszystko wyrowna-mozna wyszywac bez polkrzyzykow i potem na skos walnac baka i bedzie tez cacy. Ja se odmalowalam na kanwie wg schematu panienke i lece jak mi linia pokazuje, a ze namalowalam po skosach czyli tak jak backtich kaze no to musze teraz cierpiec hands81.gif i nie ma zmiluj sie, bo mi sie nie podoba juz inaczej senzasperanza.gif . Ale ja lubie robic z jednego dwa albo i cztery nie_powiem.gif ............no co? upssss.gif ..............tak juz glupio mam jezor1.gif -panienka czeka na dokoncznie skrzydelka, oczka i back i .................bedzie gotowa hurra1.gif
PMEmail Poster
Zosia
Quote Post

nie do opanowania

QUOTE (Dani @ Oct 3 2008, 17:17)
na skos walnac baka

o backstitcha chodzi,ze sie upewnię, a nie, że nie masz kresek przy A nie_powiem.gif
post-7-1087307038.gif
PMEmail PosterAOL
Dani
Quote Post

nie do opanowania

Zosia lezeikwicze.gif lezeikwicze.gif lezeikwicze.gif
czyzbys najadla sie grochu? i masz glupie skojazenia? u mnie nie ma zawijakow na pisaczu rencia.gif

chodzi o backsticha-albo backa , a ze mi c wetlo senzasperanza.gif -ale juz sie odnalazlo lezeikwicze.gif lezeikwicze.gif lezeikwicze.gif
PMEmail Poster
Zosia
Quote Post

nie do opanowania

no wiesz, Dani, co kraj to obyczaj, zawsze lepiej sie upewnic... pomidor.gif
PMEmail PosterAOL
uminka
Quote Post

nie do opanowania

rolleyes.gif troszkę mniej się boję... ja też rysowałam Panienkę ale technicznie jestem słaba i nie wiem jak zastosować półkrzyżyki żeby wyprostować. W takim razie robię dalej smile.gif
PMEmail Poster
1 użytkownik(ów) czyta ten temat (1 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:

Topic Options (5) « Pierwsza ... 3 4 [5]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0467 ]   [ 11 queries used ]   [ GZIP Włączone ]

Kołderki istnieją od 16 marca 2004 roku, a w tym miejscu jesteśmy od sierpnia 2005 roku

copyright by Edek z Krainy Kredek

MKPortal M1.0 Š2003-2005 - All Rights Reserved