Ostatnia Wiadomość - nie widoczny
Nie masz dostępu do oglądania Hyde Parku.

(5) « Pierwsza ... 2 3 [4] 5  ( Idź do pierwszego nieczytanego posta ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Moja pierwsza paluszkowa, dla Marysi 652
kornelia
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Aktywista

Dzięki Pierzasta podnisłaś mnie na duchu, bo już zaczynałam kombinowac rencia.gif
a też wychodziłam pierwotnie z takiego założenia jak ty, że rodzina powie dziecku jaka jest kołderka upssss.gif
PMEmail Poster
Pierzasta
Quote Post

nie do opanowania

co do paseczkow... nie bardzo rozumiem o czym mowi Terenia, rodzice napisali o Marysi, ze nie widzi, wiec niestety nie zobaczy kolorow, skoro Kornelia uzyla do uszycia paseczkow samej bawelny to trudno bedzie dziecku wyczuc ile sie dzieje na tej kolderce, ale z pewnoscia wyczuje te elementy paluszkami jak beda odpowiednio wypikowane....

Kornalia, rodzina na pewno powie, ale nie mozemy nigdy zapomniec, ze ta kolderka ma byc przede wszystkim dla paluszkow wyrazna.... kwadraciki sa sliczne na te kolderke wiec na pewno Marysia bedzie miala wiele do "ogladania"
PMEmail Poster
cebulka
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Admin

to ja też dorzucę swoje trzy grosze upssss.gif prywatnie jetem za tym, by kołderki paluszkowe były jak najbardziej kolorowe, oczywiscie stawia to przed szyjącą wyzwanie, bo tło kwadracików jest kolorowe, na samych kwadracikach sporo się dzieje, wiec trzeba bardzo uważnie dobierać kolor ramek (zwłaszcza, ze najczęściej nie ma tam gdzie poszaleć, bo kwadraciki paluszkowe są sporo większe od haftowanych).
i - jak się da - to warto sięgać po rózne faktury materiału, albo właśnie fajnie wypikować, zeby było jeszcze bardziej ciekawie dla paluszków
To, że dziecko nie widzi, nie oznacza dla mnie, ze kołderka powinna być malo kolorowa, monotonna itp, bo przecież jest szyta dla dziecka. a wspaniale będzie jak spodoba się też wszystkim jego bliskim
kończąc ten przydługi wywód - mnie się pomysł Korneli podoba, a jak do tego jeszcze dojdą pikowanki, które wzbogacą fakturę kołderki (a wiemy, jak świetnie Kornelia potrafi czarować igłą) to będzie rewelacyjna kołderka, która na pewno spodoba się i MArysi, i każdemu kto na nią spojrzy wub.gif
PMEmail Poster
Terenia
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Leon Zawodowiec

Ja przepraszam, że się w "szyciu" odzywałam.

Ja nie mam nic przeciw kolorowym kołderkom dla dziecka niewidzącego, tylko,że uważam ( pracowałam z niewidomymi),że kolorów powinno być mniej, za to bardzo ciepłe. Coś w stylu ostatniej kołderki Jolci. rolleyes.gif rolleyes.gif

Pikowanki na większych powiechrzniach będą bardziej czytelne i przytulenie do nich twarzyczki będzie przyjemniejsze niż do "materiału zszywanego z wąskich paseczków.Dziecko sobie będzie paluszkami i przy pomocy bliskich odczytywać pikowanki

Jezeli niewidomi odczuwają ciepło płynące z ciepłych kolorów to tym bardziej należy wybierać właśnie takie kolory.

Dlatego napisałam, co napisałam - wybacz Kornelio,że na Ciebie trafiło, bo to co robisz jest wspaniałe 08.gif 08.gif
PMEmail Poster
Dani
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Użytkownik

co do paseczkow... nie bardzo rozumiem o czym mowi Terenia, rodzice napisali o Marysi, ze nie widzi, wiec niestety nie zobaczy kolorow,

niewidomi nie patrza oczyma -oni czuja kolory, o jest dla nas ocznych niestety niewyobrazalne. zawsze dziwilam sie ze moja ciocia niewidzaca kompletnie rozpoznawala papierowe pieniadze po kolorach, a byly to czasy gdy nie robiona oznakowan wypuklych na nich. Przesuwajac po materiale potrafila okreslic nam jaki to kolor i co za kwiaty sa na nim.................to tyle jesli chodzi o kolory

jak napisalam Kornelia zrobi jak chce senzasperanza.gif

nie_powiem.gif nie_powiem.gif -wiecej nic nie powiem nie_powiem.gif nie_powiem.gif
PMEmail Poster
kasia.winna
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: GEDOM

QUOTE (Dani @ Jan 27 2009, 21:31)
Grazka gdzies sie wewalila z kanapa, gdzie ja wstawie moja jezor1.gif . no nic bede swinia i przytargam jednoosobowke....................zaczekamy -zobaczymy co nam Kornelia wymodzi

Dani
skad masz taki fotel?
PMEmail Poster
agmazur
Quote Post

nie do opanowania

QUOTE (kasia.winna @ Feb 4 2009, 18:22)
QUOTE (Dani @ Jan 27 2009, 21:31)
Grazka gdzies sie wewalila z kanapa, gdzie ja wstawie moja jezor1.gif . no nic bede swinia i przytargam jednoosobowke....................zaczekamy -zobaczymy co nam Kornelia wymodzi

Dani
skad masz taki fotel?

ale nagła zmiana tematu.... nie_powiem.gif rencia.gif icon_mrgreen.gif lezeikwicze.gif cheche.gif 08.gif
PMEmail PosterUsers WebsiteAOL
kornelia
Quote Post

nie do opanowania

Powiem wam dziewczynki że bardzo się cieszę, że się tak dużo rozpisałyście o kołderkach paluszkowych właśnie, jest dla mnie bardzo ważne wiedziec dużo i jeszcze wiecej o tym nad czym pracuję, bo taka już jestem wszystko ma byc doskonałe upssss.gif ja szukałam tutaj na forum informacji o tym jak się taką kołderkę szyje senzasperanza.gif bo napewno inaczej, uważniej jak Pierzasta mówi z zamkniętymi oczami icon_mrgreen.gif
W szyciu kołderek, dobieraniu wzorów i kolorów bardzo często a własciwie cały czas, korzystam z intuicji ja poprostu widzę gotową kołderkę w głowie, jednak nie mogę powiedziec że zawsze wiem lepiej, bo to nieprawda dlatego bardzo Tereni i Dani dziękuję za tak interesujący wykład o tym jak świat postrzegają niewidomi, narazie powstrzymałam się od szycia by sprawę dokładnie przemyślec wub.gif wub.gif
PMEmail Poster
kornelia
Quote Post

nie do opanowania

Mam dwa zdjęcia do porównania icon_mrgreen.gif

Kwadraciki w ramce moich paseczków

Załączony obrazek ( Kliknij miniaturę aby powiększyć )
Załączony obrazek
PMEmail Poster
kornelia
Quote Post

nie do opanowania

Czy może dać szmatkę którą wybrała z moich zbiorów Pierzasta? A może wymyslić coś całkiem nowego? rencia.gif

Załączony obrazek ( Kliknij miniaturę aby powiększyć )
Załączony obrazek
PMEmail Poster
Pierzasta
Quote Post

nie do opanowania

a tamte paseczki upssss.gif
moznaby zobaczyc, czy szmatka odlozona na samo dno trumiennych? icon_mrgreen.gif
PMEmail Poster
Jolcia
Quote Post

nie do opanowania

Jestem z opcją z paseczkami korneliowymi brawa1.gif
PMEmail PosterICQ
Jolcia
Quote Post

nie do opanowania

Poczekam jeszcze na tajemnicze
tamte paseczki
czekam.gif
PMEmail PosterICQ
ena
Quote Post

nie do opanowania

QUOTE (kornelia @ Feb 12 2009, 16:45)
Czy może dać szmatkę którą wybrała z moich zbiorów Pierzasta?

wyjde na lizusa nie_powiem.gif rencia.gif

ale mnie sie podoba ta druga wersja

do paseczków osobiscie nic nie mam, ale kto powiedział ze wybór ma być łatwy czyli jednogłosny hhaahhaa.gif
PMEmail PosterAOL
ewe36
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: GEDOM

paseczki podobaja mi sie jako takie icon_mrgreen.gif ale w kołderce wole wersje bezpaseczkową icon_mrgreen.gif
PMEmail PosterAOL
0 użytkownik(ów) czyta ten temat (0 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:

Topic Options (5) « Pierwsza ... 2 3 [4] 5  Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.3709 ]   [ 11 queries used ]   [ GZIP Włączone ]

Kołderki istnieją od 16 marca 2004 roku, a w tym miejscu jesteśmy od sierpnia 2005 roku

copyright by Edek z Krainy Kredek

MKPortal M1.0 Š2003-2005 - All Rights Reserved