Ostatnia Wiadomość - nie widoczny
Nie masz dostępu do oglądania Hyde Parku.

(10) « Pierwsza ... 6 7 [8] 9 10  ( Idź do pierwszego nieczytanego posta ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Kołderka dla Agatki - 637
smyk
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Aktywista

My jeszcze robimy tak:
królika pociąc na niewielkie porcje, i natrzeć solą, przyprawami (co kto lubi, pieprz, tymianek, pieprz ziołowy, majeranek, kolendra... według uznania + czosnek) i zostawić na dwa dni żeby się nasmakował, potem obtaczasz go w bułce tartej i obsmażasz na patelni (w sporej ilości tuszczu). Tak obsmażony króli wędruje do garnka z goącym wywarem celem duszenia (w garnku zrobić sobie wywar do duszenia, trochę wody, starta marchewka, pietruszka, seler, liści, ziele... itp) i dusić do mękkości. Z tej bułki i warzyw zrobi się świetny sosik...

A ja i tak lubię najbardziej w kiszonej kapuście i suszonym morelami i śliwkami:

Królika nacieram przyprawami daje trochę marchewki pietruszki i do naczynia( i w zależności czy jest tłusty czy nie wierzch polewam oliwą albo daję wiórki masła, ale ja nie muszę dawac bo króliki od mojego taty są tłuste ;)) i do piekarnika na pieczenie, gdy już odrobinę się podpiecze, a raczej po prostu dokładnie złapie temperaturę dodaję do naczynia z królikiem kapustę kiszoną, wymieszaną z suszonymi morelami i śliwkami (pokrojone odrobinę) miodem i przyprawą do bigosu/kapusty. Tą kapustą po prostu wykładam na królika i upycham ile się da... bo ja ją uwielbiam więc robię maksymalne upakowanie przestrzeni. Trzeba zwrócić uwagę żeby czy w naczyniu jest sos z pieczenia królika, bo jak nie to trzeba dolac trochę wody (+ ewewntulanie oliwy/masła) żeby kapusta nie ba sucha i ta kapuste uklepać troszkę ...i tak się piece az się upiecze. kapusta dostaje takiego złotawego koloru.. pychotek.. uwielbiam jesć to z kuskusem...i jest najlepsze dnia nstęnego, jak się przegryzie. Proporcji nie podam, bo to jest mój wynalazek i ja robię na 'oko'

a ile piec królika.. hm.. aż się upiecze(ja piekę w temp. ok 180-200 C
PMEmail PosterAOL
goska
Quote Post

nie do opanowania

ten z kapustą jest na razie moim faworytem

też uwielbiam kapustę

bo czy królika, to jeszcze nie wiem icon_mrgreen.gif
PMEmail Poster
Stella
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Użytkownik

QUOTE (goska @ Apr 8 2009, 13:08)
Irenko, pisz  wub.gif

Zosiu, to może ja Tobie tego królika podeślę celem reprodukcji  rolleyes.gif

jejku, ja miałam mieć jednego królika  rencia.gif

a napiszcie jeszcze jak długo się morduje takiego królika np. w piekarniku  senzasperanza.gif

lezeikwicze.gif Gosiu , w piekarniku to ty już tylko zrobisz "do smaku" . Bardziej bym sie martwiła , kto onego królika do stanu piekarnikowego przygotuje ????? rolleyes.gif

Kiedyś , kiedyś moja babci a posłałą dziadka do klatki z królikami , by właśnie takiego najdorodniejszego królika na pasztet świąteczny przygotował sad.gif

Dziedek z wielkimi oporami, po maleńkiej utarczce z babcia w końcu na podwórze poszedł.
Babcia mnie przywołała i wspólnie obserwowała , jak dziadek sobie poradzi? hands81.gif

Dziedek przygotował drewniana pałkę do ogłuszenia królika( JAKOBY TO JEST NAJBARDZIEJ HUMANITARNY SPOSÓB hands81.gif hands81.gif )

No i stoi dziadek koło klatki z królikami . W końcu wyciągnął królika-skazańca z klatki. Ułożył sobei bedaczysko na przedramieniu i głaszcząc po futerku, gada:
( tu był monolog w najpiękniejszej mowie Lwowiaka):

"-Ot , widzisz biedaku!
Durnowata Pańcia ma smaka na pasztety . Zachciało się Hrabini królika.
A ja tobie , jak Batiar jakiś przez łeb przylać muszę!"

Tu było głaskanie po głowce i dalsza mowa :
"-Widzisz, tak tobie tutaj pałką przyłożę...."

Zrobił dziadek przymiarkę, pałkę podniósł do góry i........runął na ziemię jak długi lezeikwicze.gif
W locie zamachnąl jeszcze rękami i trącił drzwiczki klatki. Króliki z klatki zaczęły wyskakiwać na podwórze. Dziadek huknął głową w wiadro hands81.gif
Zanim babcia wyleciala z chałupy ,dziadek juz tonął w krwi ( rozciął sobie w czasie upadku głowę) i nie ruszał sie , bo zwyczajniej wcześniej zemdlał ....

Króliki po całym podwórzu biegały! lezeikwicze.gif

Babcia na tempo pompowała wodę ze studni i wołała:
"Marian, ta Ty nie umieraj! Czort z królikiem , żeby ja przez takie durnowate rzeczy wdowo została " lezeikwicze.gif upssss.gif nie_powiem.gif

Takie mam wspomnienia z królikiem na Święta. lezeikwicze.gif Mam nadzieję ,ze nie dostane banned.gif za te historyjkę ???

lezeikwicze.gif post-7-1087307038.gif
PMEmail Poster
smyk
Quote Post

nie do opanowania

Stella hhaahhaa.gif hhaahhaa.gif hhaahhaa.gif hhaahhaa.gif hhaahhaa.gif hhaahhaa.gif hhaahhaa.gif hhaahhaa.gif hhaahhaa.gif hhaahhaa.gif hhaahhaa.gif hhaahhaa.gif hhaahhaa.gif hhaahhaa.gif
PMEmail PosterAOL
goska
Quote Post

nie do opanowania

Stella abbra.gif

PMEmail Poster
Ancalima
Quote Post

nie do opanowania

strasznie króliczo się tu zrobiło, a ja chciałabym się wypowiedzieć na temat kołderki
no to się wypowiadam: galy.gif galy.gif galy.gif galy.gif galy.gif i już icon_mrgreen.gif
PMEmail Poster
Agni Sz-n
Quote Post

nie do opanowania

dlaczego mnie tutaj wcześniej nie było... senzasperanza.gif

Gosiu Twoja kołderka to WIELKIE ARCYDZIEŁO! 0029.gif brawa1.gif brawa1.gif brawa1.gif

Stella historia o króliku aż niewiarygodna - ale takim sposobem królik ocalał slonko.gif

PMEmail Poster
kornelia
Quote Post

nie do opanowania

Kołderka cudna galy.gif a tak właściwie to nie znam chyba słowa które mogłoby oddac jej hołd icon_mrgreen.gif

A historia z królikiem rencia.gif cuda się zdażają cheche.gif

a co do pieczenia tego gościa to mój ślubny dzień przed, moczy jego kawałki w maślance, na drugi dzien myje i piecze w czym to senzasperanza.gif bo to jego wielka tajemnica ale jest palce lizac kielich i zagrycha.gif
PMEmail Poster
Zosia
Quote Post

nie do opanowania

a mnie ciary idą jak to czytam, bo króliki śmy hodowali w ilościach stadnych, ale dla przyjemności, imiona miały, równie dobrze przepisy na psa bym mogła czytac galy.gif

ide sie dla spokojnosci pogapic na kołderke, cos jeszcze na niej będzie? post-7-1087307038.gif
PMEmail PosterAOL
Dani
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Użytkownik

ja tez mocze w maslance, niekiedy i 3 dni codzien ja zmieniajac. Plucze, wycieram do suchosci i smaruje musztarda , po czym pieke w piekarniku podlewajac wywarem rosolowym. Temperatura na poczatku 180-200 stopni dla uzskania ladnego kolorku, pozniej juz 150. Jak dlugo senzasperanza.gif -ja wszystko na oko robie, ale jakie 30-45 minut. Miesko jest palce lizac rolleyes.gif

Stella lezeikwicze.gif lezeikwicze.gif lezeikwicze.gif lezeikwicze.gif
PMEmail Poster
sanna
Quote Post

nie do opanowania

... wracając do kołderki dla Agatki
OTO PRAWDZIWA UCZTA DLA OCZU rolleyes.gif
ogromne brawa dla autorki brawa1.gif
Gosiu 0029.gif
PMEmail PosterUsers Website
goska
Quote Post

nie do opanowania

Zosiu, lamówka .. i wcale nie mam na myśli tej wokół kołderki icon_mrgreen.gif

dzięki kobiety za podpowiedzi odnośnie królika

może dam radę .... eee na pewno dam radę mieczaki.gif

i dziękuję za miłe słowa, ciesząc się, że kołderka się podoba

Stella, nie pisz, że nie będziesz szyć, bo jak coś takiego słyszę, to sama mam zamiar przestać

ja też pomysłów nie biorę sama z siebie, tylko z prac, które gdzieś powstały i mi tak jakoś pasują do danej pracy

trochę składanki, trochę własnej inwencji hhaahhaa.gif

tak już mam rencia.gif

alleluja i do przodu

cmokacz.gif

a mnie ciary idą jak to czytam, bo króliki śmy hodowali w ilościach stadnych, ale dla przyjemności, imiona miały, równie dobrze przepisy na psa bym mogła czytac

psy też, gdzieś jedzą nie_powiem.gif

a co ja mam zrobić jak mnie dziecko od dwóch lat o królika męczy, a babcia właśnie go namierzyła

zostaje mi tylko uporać się z tym tematem hhaahhaa.gif
PMEmail Poster
kornelia
Quote Post

nie do opanowania

A może dziecko o żywego cię męczy i padnie z wrażenia jak mu go na stół podasz nie_powiem.gif
PMEmail Poster
smyk
Quote Post

nie do opanowania

QUOTE (kornelia @ Apr 9 2009, 13:19)
A może dziecko o żywego cię męczy i padnie z wrażenia jak mu go na stół podasz nie_powiem.gif

lezeikwicze.gif lezeikwicze.gif lezeikwicze.gif lezeikwicze.gif post-7-1087307038.gif post-7-1087307038.gif post-7-1087307038.gif
PMEmail PosterAOL
Osia
Quote Post

nie do opanowania

QUOTE (kornelia @ Apr 9 2009, 14:19)

galy.gif niepatrze.gif rencia.gif

może jednak zapytaj dziecko, czy tego królika chce mieć czy zjeść nie_powiem.gif

a kołdereczka coraz pikniejsza kwiatek.gif cmokacz.gif cmokacz.gif cmokacz.gif
PMEmail PosterAOL
1 użytkownik(ów) czyta ten temat (1 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:

Topic Options (10) « Pierwsza ... 6 7 [8] 9 10  Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.2202 ]   [ 11 queries used ]   [ GZIP Włączone ]

Kołderki istnieją od 16 marca 2004 roku, a w tym miejscu jesteśmy od sierpnia 2005 roku

copyright by Edek z Krainy Kredek

MKPortal M1.0 Š2003-2005 - All Rights Reserved