Lamóweczka uszyta.
Dla dziewczyn, które boją się szycia lamówki opisałam jak to robię - może się przyda.
1.Po wypiakowaniu obszywam kołderkę szerokim zygzakiem 2. Odcinam nadmiar kołderki, zwrócam uwagę by rogi miały kąt prosty 3. Szyję lamówkę - rozprasowując szwy łączące na płasko i zaprasowuję lamówkę składając ją na pół. Szyję lamówkę o szerokości 8 cm(po złożeniu 4cm). Przy mniejszej wychodzą mi nieładne rogi. 4. Rozpoczynam szycie po lewej stronie kołderki 40 cm od dołu. Szerokość szwu 1 cm 5. Na pierwszym rogu doszywam do 1 cm przed końcem kołderki(pamiętając by dobrze zakończyć) 6. Składam pod kątem prostym lamówkę na zewnątrz kołderki, przytrzymuję i zawijam lamówkę na kołderkę. Zaczynam szyć od początku(dobrze przeszywając) - w ten sposób mam rogi zrobione 7. Kończę 10 cm za ostatnim rogiem. 8. Łączę końce lamówki. Jeden koniec ścinam pod kątem prostym i zaprasowyję na 1 cm by mieć szlak, po którym będę łączyć. wkładam jeden koniec w drugi - składam prawą stronę do prawej by zszyć. Odcinam nadmiar i rozpasowyję szew. 9. Przeszywam do końca lamówkę po lewej stronie kołderki. 10. Prasuję lamówkę na zewnątrz kołderki 11. Upinam szpilkami prawą stronę lamówki. Na rogach najpierw na kołderkę kładę lamówkę z prawej strony, a następnie z góry( dlaczego, nie wiem, ale tak wychodzi ładniej). 12. Po upięciu kołderki szyję lamówkę -u góry nić w kolorze lamówki, u dołu w kolorze placków ( taka szerokość lamówki daje komfort, że nie zahaczy się o spodnią lamówkę).
Muszę zaznaczyć, że każda z szyjących ma swoją metodę wszywania lamówki.
|