|
Szyję kołderki zapasowe..., ...luuuzik ;)
Vella |
|
nie do opanowania

Grupa: Aktywista

|
QUOTE (agmazur @ Oct 7 2010, 10:20) | QUOTE (Vella @ Oct 7 2010, 10:08) | QUOTE (agmazur @ Oct 7 2010, 10:06) | Po pierwsze: dlaczego pod prawym pudełkiem zszyłaś zieloną szmatę w mazaje z dwóch części????
|
bo tu wypada środek kołderki?
|
|
Może nie idealnie co do centymetra, ale jeśli kołderka jest z sześciu lub dziewięciu kwadratów, i jeśli kwadracik z kangurami będzie tym drugim od lewej... to pod nim wypada środek kołderki. Środek w poziomie, a nie centrum oczywiście. Tylko nie pytaj dlaczego na środku kołderki musi być łączenie, bo mnie zabijesz do reszty  QUOTE (Pierzasta @ Oct 7 2010, 10:23) | ok, zapamietamy ze do tej kolderki mozesz dohaftowac imie, wez tylko pod uwage, ze to moze byc konieczne za tydzien lub za trzy lata...  |
Oczywiście, zdaję sobie z tego sprawę  Za trzy lata też zamierzam tu być, więc jeśli tylko nie będę mieć prawicy w gipsie ani całkowitego paraliżu [tfu tfu  ] to słowa dotrzymam Edytowany przez Vella Oct 7 2010, 6:30
|
|
|
agmazur |
|
nie do opanowania

|
QUOTE (Vella @ Oct 7 2010, 10:26) | QUOTE (agmazur @ Oct 7 2010, 10:20) | QUOTE (Vella @ Oct 7 2010, 10:08) | QUOTE (agmazur @ Oct 7 2010, 10:06) | Po pierwsze: dlaczego pod prawym pudełkiem zszyłaś zieloną szmatę w mazaje z dwóch części????
|
bo tu wypada środek kołderki?
|
|
Może nie idealnie co do centymetra, ale jeśli kołderka jest z sześciu lub dziewięciu kwadratów, i jeśli kwadracik z kangurami będzie tym drugim od lewej... to pod nim wypada środek kołderki. Środek w poziomie, a nie centrum oczywiście. Tylko nie pytaj dlaczego na środku kołderki musi być łączenie, bo mnie zabijesz do reszty  QUOTE (Pierzasta @ Oct 7 2010, 10:23) | ok, zapamietamy ze do tej kolderki mozesz dohaftowac imie, wez tylko pod uwage, ze to moze byc konieczne za tydzien lub za trzy lata...  |
Oczywiście, zdaję sobie z tego sprawę  Za trzy lata też zamierzam tu być, więc jeśli tylko nie będę mieć prawicy w gipsie ani całkowitego paraliżu [tfu tfu  ] to słowa dotrzymam |
tutaj żadne środki nie mają znaczenia...  łączenie dwóch elementów takiej samej szmaty na jednym poziomie, ot tak sobie, ni przypiął ni dopiął, to się nazywa sztukowanie....  Spójrz na zdjecie poniżej.... Jolcia, zbrakło Ci szmaty????  (pamiętam, jak Agamaga25 w swojej bodajże pierwszej kołderce zaczęła tak sztukować i zaraz musiała to zmienić, bo to nienajlepiej wygląda... i nie świadczy o profesjonaliźmie szwaczki...  )
Załączony obrazek ( Kliknij miniaturę aby powiększyć )

|
|
|
cebulka |
|
nie do opanowania

Grupa: Admin

|
dziewczyny, pozwolicie, że się wtrącę, ale w kwestii szyldu mam dość mocno wyrobiony pogląd  moim zdaniem ma być miejsce na szyld i to nie jest czepianie się tylko przypomnienie nie raz powtarzanych zasad - tak jest najłatwiej i najprościej, szyld wtedy wygląda dobrze, a nie jak na siłę wepchnięty między kwadraty, często na szyldzie haftujemy dodatkowe motywy, na których zależy dziecku a nie ma ich na kołerce. I na tym polega wyzwanie szycia kołderki zapasowej, żeby zaprojektować ją właśnie z miejscem na szyld. a jeśli chodzi o o haftowanie na uszytej kołderce - to ani fajne ani wygodne nie jest, wiem, bo robiłam to nie raz, poza tymi trudnościami, o których pisala już Pierzasta, jest jeszcze kwestia wielkości literek, bo nie wiemy czy to będzie Ewa czy Zosienieczka i nie zawsze jest miejsce na kwadraciku  i jeszcze sprawa czasu - bywało tak, że kołderka była wysyłana jeszcze tego samego dnia, gdy zostało wszystko do końca ustalone, bo ważna była każda godzina i wtedy nie ma czasu na kombinowanie. Jolcia, sorry, ale na Twojej kołderce nie ma miejsca na szyld
|
|
|
Jolcia |
|
nie do opanowania

|
Ufff... przespałam się z problemem Nie powiem, że mnie ucieszyły te uwagi na temat braku szyldu... spać nie mogłam  Jakoś faktycznie uszło mojej uwadze, że ten szyld ma być tak a nie inaczej wszyty i... zabrakło wyraźnego miejsca na szyld  Cóż... całe życie się człowiek uczy i to uczy się na własnych błędach  Jakoś ta kołderka nie ma szczęścia. Rzadko szyłam zapasowe kołderki i okazuje się... to "cięzki kawałek chleba" Dziękuję za wyrazy "bycia ze mną" na PMy  i wszelkie uwagi tutaj. Dam radę  bom nie mięczak. Zmierzę się z tą kołderką po raz kolejny. Prucia w 100% nie przwiduję, więc te osoby, którym żal - nie martwcie się Co do uwagi Agmazur odnośnie sztukowania szmat... faktycznie brakuje mi tego tła. Nijak nie mogę dojść do ładu z całością. Jednak myślę, że aż tak bardzo nie bedą widoczne te sztukowania na tym tle. Przewiduję tu również "bogate" pikowania w kolorze zielonym lub jasnym. I jeszcze gwoli ścisłości, dokładne tłumaczenie słowa patchwork, to właśnie między innymi: niejednolita całość oraz coś pozszywanego z kawałków czy szachownica pól
|
|
|
Jola 3288 |
|
nie do opanowania

|
|
|
|
cebulka |
|
nie do opanowania

|
|
|
|
1 użytkownik(ów) czyta ten temat (1 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:
Śledź ten temat
Otrzymuj powiadomienie e-mail'em jeśli ktoś odpowie w tym temacie podczas twojej nieobecności.
Subskrybuj to forum
Otrzymuj powiadomienie e-mail'em jeśli ktoś utworzy nowy temat w tym forum podczas twojej nieobecności.
Pobierz / Wydrukuj ten temat
Pobierz ten temat w innych formatach, lub pokaż wersję dostosowaną do wydruku.
[ Script Execution time: 0.0475 ] [ 11 queries used ] [ GZIP Włączone ]
|
|
|
|