Ostatnia Wiadomość - nie widoczny
Nie masz dostępu do oglądania Hyde Parku.

(4) 1 2 [3] 4  ( Idź do pierwszego nieczytanego posta ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Szyję kołderki zapasowe..., ...luuuzik ;)
Vella
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Aktywista

QUOTE (agmazur @ Oct 7 2010, 10:20)
QUOTE (Vella @ Oct 7 2010, 10:08)
QUOTE (agmazur @ Oct 7 2010, 10:06)
Po pierwsze: dlaczego pod prawym pudełkiem zszyłaś zieloną szmatę w mazaje z dwóch części???? niepatrze.gif  niepatrze.gif

bo tu wypada środek kołderki?

niepatrze.gif niepatrze.gif chyba się komuś środki pomyliły.... i chyba się ktoś dobrze nie przyjrzał??? rencia.gif

Może nie idealnie co do centymetra, ale jeśli kołderka jest z sześciu lub dziewięciu kwadratów, i jeśli kwadracik z kangurami będzie tym drugim od lewej... to pod nim wypada środek kołderki.
Środek w poziomie, a nie centrum oczywiście.

Tylko nie pytaj dlaczego na środku kołderki musi być łączenie, bo mnie zabijesz do reszty jezor1.gif

QUOTE (Pierzasta @ Oct 7 2010, 10:23)
ok, zapamietamy ze do tej kolderki mozesz dohaftowac imie, wez tylko pod uwage, ze to moze byc konieczne za tydzien  lub za trzy lata... smile.gif

Oczywiście, zdaję sobie z tego sprawę smile.gif

Za trzy lata też zamierzam tu być, więc jeśli tylko nie będę mieć prawicy w gipsie ani całkowitego paraliżu [tfu tfu w niemalowane.gif ] to słowa dotrzymam melduj.gif

Edytowany przez Vella Oct 7 2010, 6:30
PMEmail Poster
agmazur
Quote Post

nie do opanowania

QUOTE (Vella @ Oct 7 2010, 10:26)
QUOTE (agmazur @ Oct 7 2010, 10:20)
QUOTE (Vella @ Oct 7 2010, 10:08)
QUOTE (agmazur @ Oct 7 2010, 10:06)
Po pierwsze: dlaczego pod prawym pudełkiem zszyłaś zieloną szmatę w mazaje z dwóch części???? niepatrze.gif  niepatrze.gif

bo tu wypada środek kołderki?

niepatrze.gif niepatrze.gif chyba się komuś środki pomyliły.... i chyba się ktoś dobrze nie przyjrzał??? rencia.gif

Może nie idealnie co do centymetra, ale jeśli kołderka jest z sześciu lub dziewięciu kwadratów, i jeśli kwadracik z kangurami będzie tym drugim od lewej... to pod nim wypada środek kołderki.
Środek w poziomie, a nie centrum oczywiście.

Tylko nie pytaj dlaczego na środku kołderki musi być łączenie, bo mnie zabijesz do reszty jezor1.gif

QUOTE (Pierzasta @ Oct 7 2010, 10:23)
ok, zapamietamy ze do tej kolderki mozesz dohaftowac imie, wez tylko pod uwage, ze to moze byc konieczne za tydzien  lub za trzy lata... smile.gif

Oczywiście, zdaję sobie z tego sprawę smile.gif

Za trzy lata też zamierzam tu być, więc jeśli tylko nie będę mieć prawicy w gipsie ani całkowitego paraliżu [tfu tfu w niemalowane.gif ] to słowa dotrzymam melduj.gif

tutaj żadne środki nie mają znaczenia... rencia.gif łączenie dwóch elementów takiej samej szmaty na jednym poziomie, ot tak sobie, ni przypiął ni dopiął, to się nazywa sztukowanie.... niepatrze.gif Spójrz na zdjecie poniżej....

Jolcia, zbrakło Ci szmaty???? rencia.gif rencia.gif (pamiętam, jak Agamaga25 w swojej bodajże pierwszej kołderce zaczęła tak sztukować i zaraz musiała to zmienić, bo to nienajlepiej wygląda... i nie świadczy o profesjonaliźmie szwaczki... nie_powiem.gif )

Załączony obrazek ( Kliknij miniaturę aby powiększyć )
Załączony obrazek
PMEmail PosterUsers WebsiteAOL
cebulka
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Admin

dziewczyny, pozwolicie, że się wtrącę, ale w kwestii szyldu mam dość mocno wyrobiony pogląd icon_mrgreen.gif moim zdaniem ma być miejsce na szyld i to nie jest czepianie się tylko przypomnienie nie raz powtarzanych zasad - tak jest najłatwiej i najprościej, szyld wtedy wygląda dobrze, a nie jak na siłę wepchnięty między kwadraty, często na szyldzie haftujemy dodatkowe motywy, na których zależy dziecku a nie ma ich na kołerce. I na tym polega wyzwanie szycia kołderki zapasowej, żeby zaprojektować ją właśnie z miejscem na szyld.
a jeśli chodzi o o haftowanie na uszytej kołderce - to ani fajne ani wygodne nie jest, wiem, bo robiłam to nie raz, poza tymi trudnościami, o których pisala już Pierzasta, jest jeszcze kwestia wielkości literek, bo nie wiemy czy to będzie Ewa czy Zosienieczka i nie zawsze jest miejsce na kwadraciku nie_powiem.gif i jeszcze sprawa czasu - bywało tak, że kołderka była wysyłana jeszcze tego samego dnia, gdy zostało wszystko do końca ustalone, bo ważna była każda godzina i wtedy nie ma czasu na kombinowanie.

Jolcia, sorry, ale na Twojej kołderce nie ma miejsca na szyld sonic.gif
PMEmail Poster
ReniaS
Quote Post

nie do opanowania

QUOTE (cebulka @ Oct 7 2010, 10:48)

Jolcia, sorry, ale na Twojej kołderce nie ma miejsca na szyld sonic.gif

ale kolderka jest śliczna wub.gif

chyba odgapie icon_mrgreen.gif
PMEmail Poster
Jolcia
Quote Post

nie do opanowania

Jolcia, sorry, ale na Twojej kołderce nie ma miejsca na szyld
hands81.gif

No to mi się dostało rencia.gif
Ale cóż... nie zawsze szybko znaczy dobrze. Spruję tą kołderkę i uszyję od nowa melduj.gif
PMEmail PosterICQ
Jolcia
Quote Post

nie do opanowania

łączenie dwóch elementów takiej samej szmaty na jednym poziomie, ot tak sobie, ni przypiął ni dopiął, to się nazywa sztukowanie

Agamazur... nie rozumiem o co Ci chodzi senzasperanza.gif
PMEmail PosterICQ
cebulka
Quote Post

nie do opanowania

QUOTE (ReniaS @ Oct 7 2010, 16:52)
QUOTE (cebulka @ Oct 7 2010, 10:48)

Jolcia, sorry, ale na Twojej kołderce nie ma miejsca na szyld  sonic.gif

ale kolderka jest śliczna wub.gif

chyba odgapie icon_mrgreen.gif

Reniu, zgadzam się z Tobą i innymi w całej pełni - kołderka jest piękna icon_mrgreen.gif
PMEmail Poster
Vella
Quote Post

nie do opanowania

QUOTE (Jolcia @ Oct 7 2010, 17:53)
Spruję tą kołderkę i uszyję od nowa

Ale tak całą pruc? niepatrze.gif

ranyboskienieróbtegotostraszneuratujemyjąjakośszkodająniszczyćratunku lomatko.gif
PMEmail Poster
Terenia
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Leon Zawodowiec

Popatrz Jolciu abbra.gif , ile pracy mnie ominęło - cięcie kanwy, prucie Twojego dzieła ( no może częściowe prucie ) post-7-1087307038.gif viaa2.gif
PMEmail Poster
agmazur
Quote Post

nie do opanowania

QUOTE (Jolcia @ Oct 7 2010, 18:03)
łączenie dwóch elementów takiej samej szmaty na jednym poziomie, ot tak sobie, ni przypiął ni dopiął, to się nazywa sztukowanie

Agamazur... nie rozumiem o co Ci chodzi senzasperanza.gif

rencia.gif rencia.gif przeca narysowałam na zdjęciu kółko na tym zszyciu... niepatrze.gif
PMEmail PosterUsers WebsiteAOL
Pierzasta
Quote Post

nie do opanowania

Agmazur, wzor tej zielonej szmaty jest taki, ze trudno to sztukowanie dostrzec, poza tym tych laczen jest wiecej, bo taki schemat szycia wybrala Jolcia, przyrownanie tego do sytuacji z kolderka Agimagi to jakies nieporozumienie.... Agamaga pozszywala tak tkanine o duzym wyraznym wzorze i to nie wygladalo dobrze i rzucalo sie w oczy rencia.gif

dla porownania to co szyla Agamaga:
http://www.kolderki.org/forums/index.php?a...=post&id=131967
PMEmail Poster
Jolcia
Quote Post

nie do opanowania

Ufff... przespałam się z problemem rencia.gif
Nie powiem, że mnie ucieszyły te uwagi na temat braku szyldu... spać nie mogłam wsciekly.gif Jakoś faktycznie uszło mojej uwadze, że ten szyld ma być tak a nie inaczej wszyty i... zabrakło wyraźnego miejsca na szyld hands81.gif Cóż... całe życie się człowiek uczy i to uczy się na własnych błędach icon_mrgreen.gif Jakoś ta kołderka nie ma szczęścia.
Rzadko szyłam zapasowe kołderki i okazuje się... to "cięzki kawałek chleba" rencia.gif
Dziękuję za wyrazy "bycia ze mną" na PMy nie_powiem.gif i wszelkie uwagi tutaj.
Dam radę mieczaki.gif bom nie mięczak. Zmierzę się z tą kołderką po raz kolejny. Prucia w 100% nie przwiduję, więc te osoby, którym żal - nie martwcie się abbra.gif

Co do uwagi Agmazur odnośnie sztukowania szmat... faktycznie brakuje mi tego tła. Nijak nie mogę dojść do ładu z całością. Jednak myślę, że aż tak bardzo nie bedą widoczne te sztukowania na tym tle. Przewiduję tu również "bogate" pikowania w kolorze zielonym lub jasnym.
I jeszcze gwoli ścisłości, dokładne tłumaczenie słowa patchwork, to właśnie między innymi:
niejednolita całość oraz coś pozszywanego z kawałków czy szachownica pól
PMEmail PosterICQ
Jolcia
Quote Post

nie do opanowania

Miał być luuuzik...

Skończyłam zapsową kołderkę hands81.gif rencia.gif
Trochę to trwało, ale jest! rolleyes.gif Kołderka ma wymiar 152/112cm. Jest z miejscem na szyld wielkości 50/11cm

Załączony obrazek ( Kliknij miniaturę aby powiększyć )
Załączony obrazek
PMEmail PosterICQ
Jola 3288
Quote Post

nie do opanowania

Jolciu powiem krótko wub.gif wub.gif kołderka jest odlotowa. abbra.gif abbra.gif
PMEmail Poster
cebulka
Quote Post

nie do opanowania

Jolcia, jaka cudna brawa1.gif brawa1.gif brawa1.gif

za za miejsce na szyld należą Ci się uścski i wielllllkie kwiaciory cmokacz.gif cmokacz.gif cmokacz.gif 08.gif cmokacz.gif 08.gif 08.gif
PMEmail Poster
1 użytkownik(ów) czyta ten temat (1 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:

Topic Options (4) 1 2 [3] 4  Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0475 ]   [ 11 queries used ]   [ GZIP Włączone ]

Kołderki istnieją od 16 marca 2004 roku, a w tym miejscu jesteśmy od sierpnia 2005 roku

copyright by Edek z Krainy Kredek

MKPortal M1.0 Š2003-2005 - All Rights Reserved