Ostatnia Wiadomość - nie widoczny
Nie masz dostępu do oglądania Hyde Parku.

(5) « Pierwsza ... 3 4 [5]  ( Idź do pierwszego nieczytanego posta ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Kołderka dla Patryka, nr 1091
Jolcia
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Admin

Kołderka jest już w galerii
Mogę teraz powiedzieć, że musi się liczyć, bo prułam! Prułam dwa razy rencia.gif Prułam tak mniej więcej połwę pikowania. Paski, krateczki wcale nie są łatwym wzorem do szycia. A plecki z paseczków to już... hands81.gif ...przegięcie rencia.gif
Osia podarowała mi szmatę na spód. Dzięki Ola cmokacz.gif Śliczne, cienkie, pastelowe paseczki. No i... zacięłam się na tym hands81.gif Po spięciu kanapki wszystko było dobrze. Paseczki szły ładnie, równolegle do brzegu. Po wypikowaniu haftów jeszcze było ok.Ale jak zaczęłam pikować po szwach... lomatko.gif ...tu krzywo, tam za bardzo naciągnięte... Nie podobało mi się. Sprułam. Zrobiłam kanapkę od nowa zwracając uwagę by te paski na pleckach równo ułożyć. Znowu zaczęłam pikować. Wzorek w kwadracie i po szwach. Użyłam teraz stopki z górnym transportem. Jak Wy pikujecie z użyciem tej stopki!? Jak!? Jakoś mi się nie podobało. Zupełnie nie podobało mi się pikowanie po szwach z użyciem tej stopki. Za sztywno to jakoś wychodziło...

Sprułam raz jeszcze i... zrobiłam raz jeszcze kanpakę. Wypikowałam kołderkę stopką do pikowania "z ręki", po obwodzie wzorków na kwadratach, po szwach i po jodełce. Teraz jestem z siebie i swojej pracy zadowolona rolleyes.gif
I to jest koniec historii szycia kołderki dla Patryka wub.gif

No cóż... całe życie człowiek uczy rolleyes.gif
PMEmail PosterICQ
Beata
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Leon Zawodowiec

Jolcia dzięki za cenne porady przydadzą się na pewno, co do górnej stopki z ząbkami to mi osobiście szyje się bardzo dobrze nigdy nie narzekałam ze jest sztywno, może zależy od ilości skoków , jak pikuje to czasem nawet ustawiam na 3 aby skoki nie były za małe bo to tylko pikowanie a nie zszywanie kawałeczków. dygacz.gif
No kochaniutka po takim szyciu należy Ci się wielkie brawa1.gif brawa1.gif brawa1.gif
PMEmail Poster
Osia
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Aktywista

lomatko.gif lomatko.gif lomatko.gif
Jolcia, dzielna byłaś przeokropnie kwiatek.gif kwiatek.gif
PMEmail PosterAOL
Jolcia
Quote Post

nie do opanowania

co do górnej stopki z ząbkami to mi osobiście szyje się bardzo dobrze nigdy nie narzekałam ze jest sztywno, może zależy od ilości skoków , jak pikuje to czasem nawet ustawiam na 3 aby skoki nie były za małe bo to tylko pikowanie a nie zszywanie kawałeczków.

Długośc ściegu też nastawiłam na około 3-3,5. Szyje się fajnie, to fakt, nie trzeba się siłować z tymi warstwami pod stopką ale... no nie wiem... jakoś tak mi za bardzo... a nie pikuje. Nie wiem czy rozumiesz Beata o co mi chodzi. A zmniejszasz nacisk stopki?
PMEmail PosterICQ
Beata
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Leon Zawodowiec

Jolciu nic nie zmieniam, nie pamiętam teraz jaki mam nacisk ale nic nie zmieniam, chyba wiem o co ci biega , nie wiem może to chodzi o przyzwyczajanie się, tak czy owak ta stopka jest dosyć przydatna icon_mrgreen.gif
PMEmail Poster
kk_karol
Quote Post

nie do opanowania

Jolcia,

od czego zaczęłaś pikowanie? od opikowania kwadratów, czy od pionów i poziomów?

Właśnie zrobiłam w kołderce piony i poziomy i....... czeka mnie prucie. sonic.gif
PMEmail PosterUsers Website
Jolcia
Quote Post

nie do opanowania

zrobiłam w kołderce piony i poziomy i....... czeka mnie prucie
Karolina abbra.gif bądź dzielna mieczaki.gif Sprułaś już upssss.gif ?

Ja zaczynam pikowanie od konturów wokół haftów. Najpierw środkowy kwadrat i na boki się przenoszę (znaczy kwadraty po bokach).Ogólnie zawsze od środka. Potem, w przypadku tej kołderki, pionowe i poziome linie po całej długości i szerokości.
Na spotkaniach widziałam, że Cebulka, Karolina (Carol) i Ty Karolina właśnie używacie tej stopki. Ja próbowałam już raz czy drugi... szyło się dobrze, ta stopka ułatwia szycie rzeczywiście ale... no ja nie jestem zadowolona z końcowego efektu. Jakoś brakuje mi tej "puchatości" w kołderce senzasperanza.gif Nie wiem jak to określić... no wychodzi taka "płaska" jak rosół w rekalmie icon_mrgreen.gif cheche.gif
A to co mi się tera przytrafiło to już można określić jako masakrę hands81.gif rencia.gif A ja... znacie mnie trochę upssss.gif nie odpuszczam becki.gif no nie lubię "odwalać" lipy upssss.gif

...to se prułam rolleyes.gif

...do skutku rolleyes.gif
PMEmail PosterICQ
kk_karol
Quote Post

nie do opanowania

Dzięki za poradę.

Pikowanie wyprute, a teraz opikowałam kwadraty.
Postacie pikuję zawsze na końcu bo muszę zapamiętać "melodię" maszyny, by potem ładnie wychodziło.

Co do stopki z górnym transportem, to mam dziwne wrażenie, że przy dużych kołderkach ściąga mi się wierzch(tak było i tym razem przed pruciem). Przy pikowaniu "normalnym" czyli po prostej wróciłam do stopki standardowej.
PMEmail PosterUsers Website
Jolcia
Quote Post

nie do opanowania

brawa1.gif no... i ja też wolę to pikowanie "od ręki", nawet po szwach rolleyes.gif
PMEmail PosterICQ
danuta47
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Aktywista

Piękna oprawa tej kołderki!!! 0029.gif 0029.gif cmokacz.gif cmokacz.gif cmokacz.gif 08.gif
PMEmail Poster
1 użytkownik(ów) czyta ten temat (1 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:

Topic Options (5) « Pierwsza ... 3 4 [5]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0913 ]   [ 11 queries used ]   [ GZIP Włączone ]

Kołderki istnieją od 16 marca 2004 roku, a w tym miejscu jesteśmy od sierpnia 2005 roku

copyright by Edek z Krainy Kredek

MKPortal M1.0 Š2003-2005 - All Rights Reserved