Ostatnia Wiadomość - nie widoczny
Nie masz dostępu do oglądania Hyde Parku.

(3) 1 [2] 3  ( Idź do pierwszego nieczytanego posta ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Kołderka dla Asi nr 1192
kangurka77
Quote Post

wpadł po uszy

Grupa: Aktywista

piękna brawa1.gif brawa1.gif brawa1.gif brawa1.gif
PMEmail Poster
violka w-aw śl.
Quote Post

wpadł po uszy

Fantastycznie to wykombinowałaś! smile.gif
PMEmail Poster
WandaS
Quote Post

nie do opanowania

I tak Ci się wszystko zgadza!, jak to obliczyłaś? senzasperanza.gif Gdzie na ten temat mogę poczytać, bo to dla mnie czarna magia... Ślicznie! 0029.gif
PMEmail Poster
Ancalima
Quote Post

nie do opanowania

ramka jest szałowa galy.gif wielkie brawa1.gif
PMEmail Poster
Grażka1500
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: GEDOM

Wandziu to bardzo proste, tylko potrzebny kalkulator ,kartka i długopis icon_mrgreen.gif bo wszystko mus zapisywać, żeby się nie pogubić.
Najpierw obliczamy długość paska bocznego. Na jeden bok składa się 5 bloków po 4 klocki w bloku co nam daje 20 klocków. Teraz to trzeba pomnożyć przez 7 cm czyli długość boczku klocka czyli razem = 140 cm. Od tego trzeba odjąć zapasy na szwy. U mnie z jednego klocka odchodzi 1,2 cm, czyli 1,2 x 20 klocków =24 cm. Teraz 140 cm - 24 cm = 116 cm. I to jest długość jednego boku. Pasek górny liczymy tak samo , tylko mamy tam 4 bloki po 4 klocki czyli 16 sztuk x 7 cm =112 cm - 19,2(zapasy na szwy)=92,8 cm. Teraz mając już wielkość środka czyli 92,8 cm x 116 cm liczymy szerokość przyciętych kwadracików z kanwy i wszystkie ramki odejmując zapasy na szwy i wpasowujemy sobie w te rozmiary. Łatwizna, musi wyjść icon_mrgreen.gif
PMEmail Poster
Jolcia
Quote Post

nie do opanowania

Grupa: Admin

Najpierw obliczamy długość paska bocznego. Na jeden bok składa się 5 bloków po 4 klocki w bloku co nam daje 20 klocków. Teraz to trzeba pomnożyć przez 7 cm czyli długość boczku klocka czyli razem = 140 cm. Od tego trzeba odjąć zapasy na szwy. U mnie z jednego klocka odchodzi 1,2 cm, czyli 1,2 x 20 klocków =24 cm. Teraz 140 cm - 24 cm = 116 cm. I to jest długość jednego boku. Pasek górny liczymy tak samo , tylko mamy tam 4 bloki po 4 klocki czyli 16 sztuk x 7 cm =112 cm - 19,2(zapasy na szwy)=92,8 cm. Teraz mając już wielkość środka czyli 92,8 cm x 116 cm liczymy szerokość przyciętych kwadracików z kanwy i wszystkie ramki odejmując zapasy na szwy i wpasowujemy sobie w te rozmiary. Łatwizna, musi wyjść
no... to proste post-7-1087307038.gif
PMEmail PosterICQ
agmazur
Quote Post

nie do opanowania

uśmiałam się lezeikwicze.gif jakie to proste! nie_powiem.gif rencia.gif post-7-1087307038.gif
PMEmail PosterUsers WebsiteAOL
WandaS
Quote Post

nie do opanowania

Dziękuję!, no niby proste... icon_mrgreen.gif . Dziesieć razy będę to czytała, aby zrozumieć lezeikwicze.gif. Zaraz to Twoje wyjaśnienie wydrukuję i będę w wolnej chwili na jakiś szmatkach ćwiczyła.... Bardzo mi się podoba i chciałabym taką kołderkę uszyć i odgapić od Ciebie wub.gif
PMEmail Poster
Grażka1500
Quote Post

nie do opanowania

Bardzo fajnie ją się szyło a odgapiłam ramkę od Eny i se ją jakoś rozgryzłam co i jak rolleyes.gif

Tutaj materiał poglądowy

....................
poprawiłam linka

Edytowany przez ena Jan 10 2012, 22:37
PMEmail Poster
ena
Quote Post

nie do opanowania

QUOTE (Grażka1500 @ Jan 10 2012, 20:43)
Bardzo fajnie ją się szyło a odgapiłam ramkę od Eny i se ją jakoś rozgryzłam co i jak rolleyes.gif

Tutaj materiał poglądowy

....................
poprawiłam linka

hmm, wiem ze robiłam kursik szycia ramki ale to chyba byla ta co w kołderce np dla Tymka (556)

choc chyba i do tej jakies zdjęcia robiłam, no ale nie bede szukac bo Ty Grażynko bardzo ładnie to pokazałas smile.gif

kto sie boi wyliczanek... icon_mrgreen.gif

ja jak zwykle pierw mniej wiecej obliczyłam: połowa boku przez ilosc potrzebnych kwadratów( co by nam sie ładnie zeszło ) potem sobie uszyłam połkwadraty, potem do nich dopasowałam kwadraty. Obracałam w pełnych cm co by było łatwiej icon_mrgreen.gif Jak juz miałam gotowe dwa boki wstegi , zmierzyłam je i rozmiar srodka kołderki dopasowałm zóltym paskiem do wstązki icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif

to spoób dla leniwców, albo ......nietrawiących wszelakich wyliczanek

hhaahhaa.gif

Grażynko , piękna kołderka i wyszła, piękna

........................................

najlepsze jest to ze moze tydzien temu myslałam wlasnie o tej wstązce i pomyslałam ze na następnej kolderce......... icon_mrgreen.gif
PMEmail PosterAOL
Grażka1500
Quote Post

nie do opanowania

Ena to ja miałam łatwiej, bo policzyłam ile Ty bloków uszyłaś i na tym bazowałam icon_mrgreen.gif A kwadraciki też dostosowałam do połówek. Spróbowałam na resztkach szmatek i dopiero jak wiedziałam jakiej wielkości mi wyszły, to wycinałam na żywca.
PMEmail Poster
ena
Quote Post

nie do opanowania

QUOTE (WandaS @ Jan 10 2012, 20:36)
Dziękuję!, no niby proste... icon_mrgreen.gif . Dziesieć razy będę to czytała, aby zrozumieć lezeikwicze.gif. Zaraz to Twoje wyjaśnienie wydrukuję i będę w wolnej chwili na jakiś szmatkach ćwiczyła.... Bardzo mi się podoba i chciałabym taką kołderkę uszyć i odgapić od Ciebie wub.gif

Wandziu ja Ci bardziej radze skupic sie na pismie obrazkowym smile.gif

cała wstązka składa sie z czterech róznych bloków- Grazynka je bardzo dokładnie pokazala.

wydrukuj sobie zdjęcie kołderki i patrzac na pokazane bloki podziel sobie wstazke na zdjęciu na te okreslone czescii. Wtedy najdobitniej widac ze nie taki diabeł straszny icon_mrgreen.gif
PMEmail PosterAOL
majola
Quote Post

nie do opanowania

Pięka kołderka będzie brawa1.gif
PMEmail Poster
ena
Quote Post

nie do opanowania

QUOTE (Grażka1500 @ Jan 10 2012, 21:44)
Ena to ja miałam łatwiej, bo policzyłam ile Ty bloków uszyłaś i na tym bazowałam  icon_mrgreen.gif A kwadraciki też dostosowałam do połówek. Spróbowałam na resztkach szmatek i dopiero jak wiedziałam jakiej wielkości mi wyszły, to wycinałam na żywca.

ja sobie co jakis czas obiecuje zrobic rozpiske w stylu

z kwadrtów 5x5 powstaja półkwadraty o rozmiarze....; cwierckwadraty o rozmiarze.....
z kwadratów5,5x5,5...... no ale na obietnicach sie kończy upssss.gif

jakby sie komus kiedys chciało tak podręćzna sciage opracowac np w exelku....... nie_powiem.gif upssss.gif

----------------------------------------------------

nie dawało mi to spokoju icon_mrgreen.gif
mój watek o szyciu kolderki z ta wstęga

oczywiscie nie tak przejzysty kursik jak Grazynki, ale moze komus sie przyda..

a ja własnie zastanawiam sie na sugestia evy( z mojego watku ) ....moze w nastepnje kołderce.....

Edytowany przez ena Jan 10 2012, 23:25
PMEmail PosterAOL
WandaS
Quote Post

nie do opanowania

ena, wszystkie rady przeczytałam, dziękuję wub.gif .Teraz muszę się zmobilizować, uszyć jeszcze poduszeczkę i wysłać do dziecka. Potem będę kombinowała....
PMEmail Poster
1 użytkownik(ów) czyta ten temat (1 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:

Topic Options (3) 1 [2] 3  Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0719 ]   [ 11 queries used ]   [ GZIP Włączone ]

Kołderki istnieją od 16 marca 2004 roku, a w tym miejscu jesteśmy od sierpnia 2005 roku

copyright by Edek z Krainy Kredek

MKPortal M1.0 Š2003-2005 - All Rights Reserved